Route 1 & Los Angeles


Na een paar leuke dagen in San Francisco huren we een auto, en kan in een mooie zilveren Toyota Corolla bolide onze roadtrip door de VS beginnen! En waar kun je een roadtrip beter beginnen dan op één van Amerika’s bekendste wegen: de Pacific Coast Highway, ofwel de California State Route 1.

Route 1
Route 1 loopt vanaf San Francisco helemaal langs de kust naar Los Angeles. De weg brengt ons aan het begin door eindeloze akkers en artisjokvelden. Nog niet het mooiste stuk van de route, want dat begint pas later als de weg bijna de oceaan aantikt en we uitzicht hebben op die enorme atlantische oceaan met zijn uitgestrekte baaien waar de brede golven met witte schuimkoppen op binnenrollen. De weg vervolgt naar Monterey, een stadje met veel Spaans koloniaal verleden en o.a. bekend vanwege zijn sardientjesfabriek. We besluiten er niet te lang te blijven, want we hebben nog een enorm stuk voor ons liggen. Door naar Big Sur, het mooiste stuk van de route, met enorme kliffen en baaien. Tegen zonsondergang zijn we bij het meest Instagram waardige stukje van de route: de Bixby Creek Bridge. Eén van de hoogste betonnen bruggen ter wereld, 80 meter boven een klif hangend. Wat een prachtig uitzicht! We stoppen een paar keer langs de route, steeds na elke bocht weer met een prachtig plaatje van de zonsondergang. Helaas wordt het daarna rond 17.00u al snel donker, en zijn we pas halverwege de route. Wel een goede timing voor de zonsondergang op het mooiste stuk, niet de beste timing voor de rest van de route.. Want daar zien we in het donker eigenlijk niks van! Jammer, maar helaas. De route is ook nog langer dan we dachten, je verkijkt je echt op de afstanden! Na ruim 12 uur rijden komen we ’s nachts om 12.00u pas – voldaan, maar hééél erg moe – aan op onze volgende bestemming: city of angels, Los Angeles.

Zien en gezien worden op Venice Beach
We slapen in een hostel aan één van Los Angeles bekendste stranden: Venice Beach. Zien en gezien worden, daar draait het om. Alle clichés worden waar: rolschaatsende fitgirls op de Boardwalk, zich in het zweet werkende mannen met ontblote bovenlijven op Muscle Beach en voorbij sjezende coole surfdudes op e-bikes of elektrische stepjes. We kijken onze ogen uit en genieten van alle soorten types door voorbij komen. We huren een fiets en fietsen langs het hele strand, naar de bekende pier op het volgende strand: Santa Monica, waar een heus pretpark op gebouwd is. Het is 30 graden, dus na een tijdje ploffen we lekker op het strand neer. Ondertussen horen we over een nieuwe corona lockdown in Nederland, die gelukkig even heel ver weg lijkt.

Over de grootste sterren der aarde
‘S Middags rijden we met de auto naar Hollywood. Op de kaart een wijk naast Venice Beach, maar in de praktijk een uur rijden over de freeways. Ongelooflijk hoe bizar groot LA is! Op de Hollywood Boulevard lopen we de Walk of fame af, waar alle sterren der aarde zijn vastgelegd op de welbekende roze sterren in de donkergrijze stoeptegels. 8 van de 10 namen zeggen ons niets, maar toch zien we ook bekende namen, van Liza Minelli tot Johnny Depp, van Tom Hanks tot Marilyn Monroe. De straat bestaat verder vooral uit shops, souvenirwinkels en grote theaters waar de geschiedenis van de filmindustrie ooit startte. Bij één van de theaters is de rode loper uitgerold voor een filmpremiere. En om de hoek ligt Sunset Boulevard. Zoveel bekende plekken, leuk om eens van dichtbij te zien!

Tegen zonsondergang rijden we naar de Griffith Observatory, vanaf waar we bijna 360 graden een prachtig uitzicht hebben over de stad. Met de miljoenen lichtjes die voor ons schitteren zie je hoe groot de stad is. Alsof je uitkijkt op de hele Randstad tegelijk. Binnen is een planetarium gehuisvest, waar we onze kennis van de planeten, zon, maan, getijden en telescopen nog even opfrissen.

Hollywood
Ondanks dat we vooraf van veel mensen hoorden dat LA niks aan is en één dag genoeg is, kunnen we er toch nog geen genoeg van krijgen om deze zo bekende plekken eens in het echt te zien. Dus rijden we naar een volgende bekende straat in LA: Mulholland Drive. Een 34 km lange weg door de heuvels van de Beverly en Hollywood hills, waar elk zichzelf respecterende miljonair natuurlijk een huis heeft gekocht. Helaas hebben ze aan de hekken aan de voorkant geen naambordje gehangen, dus hebben we eigenlijk geen idee waar we langsrijden. Als een echte paparazzi verdenken we elke voorbijkomende hardloper met petje ervan een ster te zijn. Maar helaas, we herkennen niemand. Toch is het een leuke rit om te rijden, met aan de rechterkant uitzicht op downtown LA en aan de linkerkant uitzicht op de studio’s van o.a. Universal, Warner Bros en Disney. En aan het eind van de Mulholland Drive worden we getrakteerd op het volgende icoon van de stad: de bekende witte letters H O L L Y W O O D. Toch leuk om ook gezien te hebben!

Maar daarbij laten we LA voor wat het is. We beseffen ons dat we hiermee slechts één kant van de stad hebben gezien. De kant van de roem, de rijkdom, de celebs.. want downtown LA, met straten als Skid Row die om een heel andere reden bekendstaan, laten vast een heel ander gezicht zien..

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Joop Manuels schreef:

  Heb je het tegeltje met Joop Manuels ook gezien? Weer allemaal een hele belevenis veel te zien en te beleven geniet er van.
  Groetjes PaMa

 2. Ellie en Geer schreef:

  Weer veel gezien in die paar dagen en wat een heerlijk weer. Fijn dat het weer kan.
  Groetjes uit Doesburg.

 3. Koen schreef:

  San Fr naar LA in één dag is inderdaad iets te ‘ambitieus’. Wij deden er 3 of 4 dagen over. Met een camper. Mooie foto’s alweer.

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s