Mérida, Uxmal en 50 tinten roze in Celestún


Na Isla Holbox gaan we met de boot en 5 uurtjes met de bus naar Mérida, een stad in het noordwesten van Yucatán. De stad zelf is op de gezellige zócalo met terrasjes en artiesten na niet heel bijzonder, maar het is wel een goede uitvalsbasis voor onze eerste tempelervaring: Uxmal.

Uxmal
We huren een autootje en rijden 70 km naar het zuiden. Hier bevindt zich één van de oude Mayasteden in Yucatán: Uxmal. De stad werd rond 500 gesticht en tussen 700 en 1000 flink uitgebreid. We proberen er zo vroeg mogelijk te zijn zodat we de hordes toeristen voor zijn en dat lukt. Er is slechts een handjevol mensen en er hangt een serene rust, wat het heel leuk maakt om deze Mayastad te bezoeken. Het terrein kent verschillende ruïnes, waaronder een grote piramide, waar je via de steile trap op mag klimmen. Duizelingwekkend zo hoog!

Cenote
Yucatán kent 3000 cenotes, waarvan 1400 onderzocht en geregistreerd. Een cenote is een soort ondergronds meer. Soms in een grot, soms met een ‘gat’ in het dak en soms open. Op de terugweg van Uxmal zien we op de kaart een cenote vlakbij. Een lange zandweg brengt onze Matiz naar de cenote. We verwachten er niet zoveel van, maar als we de trap afdalen, voelen we toch wel even het wow effect. Zo mooi! Een supergrote grot met een blauw meer. Heel mooi!

50 tinten roze in Celestún
Vervolgens rijden we naar Celestún, een klein vissersdorpje aan de kust. Het staat bekend om het naastgelegen Biosphere Reserve, waar je een boottocht doorheen kunt maken. Met een privébootje varen we door het natuurgebied en zien wederom veel vogels, zoals pelikanen, witte ibissen en roofvogels. De horizon kleurt langzaamaan roze. Dit is waar we voor gekomen zijn: flamingo’s! We zien er twee.. we zien er vijftig.. we zien er tweehonderd.. we zien er vijfduizend.. en oh-mijn-god.. we zien er vijfentwintigduizend! De prachtige roze vogels zijn all over the place, overal om ons bootje heen kleurt het vijftig tinten roze. Volgens de gids is het een kolonie van tussen de 25.000 en 40.000 flamingo’s. Het is een adembenemend gezicht (en geluid..), zo prachtig! Vervolgens varen we nog door een mooi mangrovebos. Vlakbij zien we een klein krokodilletje en even later ook nog het hoofd van een grotere. Gaaf!

’s Avonds eten we heerlijk aan het gezellige pleintje Santa Lucía. Hanneke, Tom en Jan houden nogal van eten, dus zitten we meerdere keren per dag in een eettentje. Maar dat is zeker geen straf.. Taco’s, burrito’s, verse vis, guacemole.. de Mexicaanse keuken is zo heerlijk! Ik droom bijna over guacemole.

De volgende dag willen we het stadje Mérida nog even bekijken voor we weer vertrekken, maar als we net op pad zijn, breekt de hemel open. Nou!! Alweer regen! Ik ben nu wel klaar met mijn lange broek en trui. Waar is nou toch die Mexicaanse zon?! Er blijkt een tropische storm te zijn voor de kust van Mexico. We hebben dus gewoon een week pech gehad, maar vanaf morgen belooft het weer beter te worden. We besluiten alvast de bus te pakken naar onze volgende bestemming: Valladolid. Zitten we in ieder geval droog!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. ellie en geer schreef:

  Heel mooi Chantal. Nu nog een beetje warmte erbij van de ☀️

 2. Ans & Joop Manuels schreef:

  Mooie tekst en geweldige foto’s. Kleuren Flamingo’s doen het goed op Koningsdag lijkt wel oranje.
  Nu nog ff veel mooi weer komt er aan.
  Fijne dagen nog je hebt nog een paar weken.
  Groetjes
  xxxPaMa

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s