Luang Prabang


Nat, natter, natst. Dat was m’n aankomst in Luang Prabang. Onderweg van de slowboat naar het centrum brak de hemel open en kwam er een heftig moessonbuitje naar beneden. Altijd fijn als je backpack dan op het dak van de tuktuk ligt, op z’n kop, met de regenhoes naar beneden.
Maar het leed dat regenseizoen heet was gauw vergeten, want wat een pareltje is Luang Prabang. Mooie koloniale huizen, gemoedelijke guesthouses, gouden tempels, terrasjes aan de Mekong, goudgele zonsondergangen, uitzichten op de bergen, monniken in oranje gewaden, honderden kraampjes met teveel leuke spulletjes op de night market, food stalletjes met fruit shakes, crepes en Aziatische lekkernijen.. Kortom, teveel om op te noemen wat deze stad zo bijzonder maakt.

Zwemmen in het paradijs

Een van de highlights waren de Kuang Si watervallen. De witte plateaus en blauwgroen water geven je het gevoel dat je in het paradijs bent. Heerlijk voor een frisse duik. Ik heb intussen al heel wat watervallen gezien, maar deze staan nu echt met stip op 1. Leuk is ook dat er een bear rescue centre bij is, waar ze beren opvangen die ze hebben gered uit de handen van stropers en handelaren. Goed werk!

Aalmoes ceremonie

De volgende dag was het tijd om vroeg op te staan voor de aalmoes ceremonie. Dit Boeddhistische gebruik start vroeg, 5 uur om precies te zijn. Bij deze ceremonie lopen er circa 100 monniken door de lange Sisavangvong straat om van de gelovigen een aalmoes te ontvangen. In een lange rij worden er krukjes klaar gezet waar men op kan gaan zitten om deel te nemen aan de ceremonie. Het is de bedoeling dat je de monniken uit liefdadigheid iets geeft, vaak rijst of iets anders te eten. Er zijn veel kraampjes waar je als toerist ook iets kunt kopen om te geven, maar het moet eigenlijk echt iets voor je betekenen en je moet het eten zelf gemaakt hebben. Ik heb er dus voor gekozen om niet deel te nemen en er gewoon van gepaste afstand naar te kijken. Indrukwekkend om te zien.

Wakker worden met yoga

Aangezien ik dus toch al vroeg opgestaan was, besloot ik om 7.00 uur deel te nemen aan een yogales. Misschien dat ik dan een beetje rustig wakker kon worden. Helaas niks geen relaxte Hata Flow, maar de energieke Vasana/Ashtanga vorm van yoga. Men, ik had er de volgende dag nog spierpijn van ook. Maar de locatie zorgde ervoor dat ik maar wat graag meedeed: op het houten dek van de Utopia bar, met uitzicht over de Mekong en haar groene omgeving. Prachtig! Good morning sunshine. 

Mount Phou Si

Een andere must do hier is het bekijken van de zonsondergang vanaf Mount Phou Si. Deze 100 meter hoge heuvel ligt midden in het centrum en is niet te missen. Ontelbare traptreden brengen je naar de top, waarbij je onderweg mooie boeddhabeelden tegenkomt.

Ondanks deze hoogtepunten, is rondwandelen door de stad eigenlijk al genoeg. Genieten van wat de stad allemaal te bieden heeft. Een heerlijke full body oliemassage in de spa, 10 euro voor een heel uur. Eten in één van de stalletjes op straat of de traditionele Lao Fondue; een ijzeren plaat boven een vuurtje waar je zelf een mand vol groenten en vlees van de waterbuffel op kunt klaarmaken. Te lekker! En dan de night market, waar ik drie avonden lang overheen kon struinen zonder er genoeg van te krijgen. Armbandjes, rugtasjes, portemonneetjes, theezakjes, haarbandjes, broeken, alles is leuk. Koopziek word je er van. Maar dat kan, want alles kost 1 of 2 euro. De prachtige tempels bewonderen die zo opvallen tussen de koloniale huizen. En tot slot Big Brother Mouse. Een initiatief waarbij toeristen worden uitgenodigd om 2 uurtjes te komen kletsen met de lokale bevolking, om zo hun Engelse taalvaardigheid te verbeteren. Een kleine moeite om iets goeds te kunnen doen en zo als toerist ook iets aan het land terug te kunnen geven.

Kortom, Luang Prabang is geweldig. Een plek waar het een beetje moeilijk is om weg te gaan. Onmisbaar tijdens een reis naar Laos! Maar ik ben natuurlijk ook benieuwd naar wat Laos verder nog te bieden heeft, dus time to leave!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ans en Joop schreef:

  Wel weer heel veel gezien en mooie foto’s gemaakt zowel bij de watervallen als de monniken.
  xxxPaMa

 2. Ellie en Geer schreef:

  Wat een mooi plekje op aarde is Luang Prabang! Ik snap dat je moeite had met weggaan. Xx ellie en geer

 3. Mariella schreef:

  Jeetje wat mooi zeg Chantal! En wat schrijf je leuk! Ik krijg er nu al zin in! Xx Mariella

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s