Gibbon Experience


De afgelopen dagen ben ik even helemaal ‘van de wereld’ geweest, met de 3-daagse Gibbon Experience in het noorden van Laos. 3 dagen lang hiken, ziplinen, gibbons spotten en slapen in de hoogste treehouses ter wereld in het Nam Kan National Park. Het was onvergetelijk! Ik ga proberen met jullie te delen hoe geweldig het was.

Dag 1

Vanuit Huay Xai eerst ca. 1,5 uur rijden naar Ban Donchai. Vanuit daar een korte hike om vervolgens nog eens ca. 1,5 uur te rijden over oranje onverharde wegen. Een bumpy ride achterin een pickup truck. Daarna begon de eerste hike door het plattelandsleven en het regenwoud, wat betekent: schoenen uit, riviertje oversteken, schoenen aan, hekje over, rijstveldje hier, rijstveldje daar, schoenen uit, riviertje oversteken, schoenen aan etc. Mooie hike! Het is hier nu alleen regenseizoen dus de paden zijn super modderig en glibberig. Na 1,5 uur moesten we in twee groepen splitsen, waarbij ik me aansloot bij de leuke groep: Luke & Erin (VS), Raphaelle (Frankrijk), Elena (Italie), Ming Nom (ofzoiets, Zuid-Korea) en Remke & Nicolien (Nederland). 

Na wat instructies en veiligheidtips was het dan zo ver: onze eerste zipline! Hangend aan een lijntje vlogen we door de jungle. We hiketen nog ongeveer 2 uur van zipline naar zipline. Veel omhoog klimmen en dus heel vermoeiend, maar des te leuker als je hoog door de boomtoppen kunt zweven. En aan het eind van de middag ziplineden we zo onze eerste overnachtingsplek binnen: een prachtige boomhut (#5), circa 40 meter boven de grond. Met een fantastisch uitzicht en een open air shower. Verliefd! In je nakie midden in de jungle staan en gibbons spotten terwijl je de shampoo onder je naar beneden het regenwoud in ziet vallen. Of je plasje op de ‘wc’ als een lokaal regenbuitje is ook wel grappig. Wat een magische plek. De rest van de middag kregen we de tijd om zelf wat ‘rond te ziplinen’. Er gaan diverse ziplines ‘in’ en ‘uit’ de treehouse, dus kun je mooie rondjes maken. Omdat het al redelijk vroeg donker wordt (en er dan ook 10.000 muggen en andere insecten vliegen), lagen we om half 9 al in ons mandje, wat in dit geval een klamboe was. Vroeg naar bed en na een vermoeiende dag in slaap vallen met de geluiden van het regenwoud. Does life get any better?!

Dag 2

De tweede dag begon al vroeg: om half 5 ’s ochtends werd het licht en lag ik al vanuit m’n klamboe naar het regenwoud te staren op zoek naar waar het eigenlijk allemaal om draait: de gibbon. Een apensoort waar er nog maar weinig van zijn. Helaas lieten de aapjes zich nog niet zien. De rest van de dag heerlijk gehiket en geziplined door het regenwoud, waarbij we ’s middags weer zelf de tijd kregen om ons als Tarzans & Janes te gedragen. Zo bijzonder dat ze je dat gewoon zelf laten doen, zonder gids. Dat zouden ze je in Nederland nooit zomaar laten doen. Alleen met minstens 3 helmen, 6 vangnetten en 5 gidsen erbij. 

Ik vind het ziplinen echt supertof, maar op de een of andere manier kwam ik steeds vroegtijdig stil te hangen i.p.v. dat ik eindigde op het platform waar je moet eindigen. Nu vind ik het niet zo erg om tig meter boven de grond stil te hangen en te genieten van het uitzicht, maar ik vind het wel erg als ik in die hitte mezelf dus steeds het laatste stuk als een ondersteboven hangend aapje aan die kabel omhoog moet trekken naar het platform. Na tien keer werd dat erg vermoeiend (met als resultaat dat ik nu spierpijn heb in m’n armen en buikspieren haha). Na wat breaks tussendoor in de geweldige treehouses (#7 en #3) kwamen we aan in treehouse #1, wat er een was met meerdere verdiepingen. Zo mooi! ’s Avonds gezellig spelletjes gedaan met de groep, zittend onder een klamboe en een hoofdzaklamp op en nog geprobeerd gibbons te spotten. Maar wederom geen aapjes. Wel 10.000 muggen, wespen en bijen. Slaap lekker!

Dag 3

En op de derde dag bestond het programma wederom uit ziplinen en hiken. Wat nu langzaamaan wel echt zwaar begon te worden. Ondanks de fijne douches, had ik al wel drie dagen dezelfde legging en lange sokken aan tegen de bloedzuigers, droeg ik schoenen waarop je meer modder dan schoen zag, was ik non-stop bezweet en plakkerig van de DEET die je elke vijf minuten op sprayt, en waren de witte zipline handschoenen ook meer bruin en nat dan dat ze wit en schoon waren. Iedereen stonk en met een hitte-allergie in m’n gezicht en lekgeprikt door muggen werd het wel weer tijd om terug te gaan naar de bewoonde wereld. Nog even de laatste ziplinetjes meepakken (verdorie, ik eindig nog steeds 10 meter voor het platform, het wil maar niet lukken, ik wil geen aapje meer zijn!), 1,5 uur hiken en 3 uur bumpy ride met de auto en toen waren we weer terug. Dag mooie jungle. Helaas dus geen gibbons meer gezien, maar wat een on-ver-ge-telijke ervaring. Ook zonder de gibbons. Nu al met stip op 1 de highlight van deze trip! 

Dikke kus, Jane.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ans en Joop schreef:

    Allemaal weer heel heftig nog een leuke Tarzan tegen gekomen Jane?
    😘PaMa

  2. ellie en geer schreef:

    Wat leuk om te lezen. Fijn dat je er zo van geniet! En dan nog 3 weken te gaan. Liefs uit Doesburg

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s