De stad van de Donau


Boedapest stond al heel lang bovenaan m’n wensenlijstje van citytrips. En ik weet eigenlijk niet zo goed waarom. Waarschijnlijk omdat ik elke keer opnieuw uit diverse hoeken hoor dat het zo’n verrassend mooie stad is. Of omdat ik in Granada vrienden maakte met meiden die in Boedapest wonen. Er is in ieder geval maar één manier om er achter te komen wat ik er zelf van vind.. Op naar Boedapest dus!

Vlak voor vertrek had ik nog een oud Trotter gidsje bij m’n ouders uit de kast weten te trekken, maar heel veel wijzer werden we er niet van. Zonder plan besloten we dus maar gewoon de stad in te lopen en te kijken wat we allemaal tegen zouden komen. En dat was veel. In een paar dagen tijd hebben we ontzettend veel gezien.

Na heel wat kerk- en basiliekervaring in ons leven, waren we toch opnieuw impressed door de grootsheid van de Stefanus basiliek. We leerden ontzettend veel – en hadden ondertussen toch ook stiekem moeite om een gaap te onderdrukken en de oogjes open te houden – over het verleden van de Joodse ghetto tijdens een privé rondleiding door de synagoge (nee maar echt, we vonden het interessant). We liepen over de beroemde Kettingbrug. Lachten om een gek routine loopje van de wachters voor het parlementsgebouw. Voelden hoe slecht het met onze conditie gesteld is toen we de burcht van Boeda omhoog liepen. Stonden doodsangsten uit in het reuzenrad. Nou ja, vooral Dafne, die ik gek maakte met de mededeling dat ik een 10-rittenkaart had gekocht.. 😉 We wandelden langs de Donau. Werden bij aankomst in het park op het Margit eiland verrast met een fonteinenshow. Genoten van de prachtige Matthiaskerk en het Vissersbastion. Aten heerlijk eten in de oude Joodse wijk, waar we op de eerste avond twee lasagnes per persoon bestelden, waarvan er vervolgens twee op de tafel naast ons werden neergezet en de bediening vroeg: when your friends coming? En een half uur later: you maybe need plastic bag? En last but not least, we shopten till we dropten, dus maar goed dat we van tevoren wat extra kilo’s hadden ingekocht bij Ryanair.

Kortom, een geslaagd stedentripje. Boedapest is inderdaad een fantastische, veelzijdige, mooie stad waar voor ieder wat wils te vinden is: historie, religie, prachtige Habsburgse straten en gebouwen, natuur, winkels, restaurants & bars, wellness, noem maar op. Zeker een stad om ooit nog eens naar terug te gaan!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. PaMa schreef:

    Mooie foto’s en een leuk verhaal

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s