Midtown Manhattan: Broadway, Times Square, Top of the Rock


Je surft wat rond en ziet een aanbieding van de KLM. Denkt dat is nooit zo goedkoop als dat er staat, klikt er toch op, checkt de prijs, denkt het klopt toch, checkt de voorwaarden, ziet dat je binnen twee dagen moet boeken en komende maand moet vertrekken, checkt je agenda, belt vriendlief, boekt en… je gaat naar New York City!

Suspected!
De meest spontane en ongeplande trip ooit, maar zo simpel kan het dus zijn! Althans, zo simpel begon het, want eenmaal op het vliegveld werd het allemaal iets moeilijker. Al op Schiphol werd Younes ‘geheel willekeurig’ gevraagd om deel te nemen aan een extra veiligheidscheck. Ze wilden wel eerst even weten wie van ons twee de Arabische achternaam had, dus zo willekeurig was het nou ook weer niet. Maar goed, de controle richting de VS en met name NYC is nu eenmaal streng en alles wat Arabisch of islamitisch klinkt is verdacht, dus geen probleem. De douane in NYC bleek niet zo streng; even lachen naar de camera, al je vingerafdrukken afgeven en dan heb je weer zo’n mooie stempel verdiend. Bij Younes ging ’t alleen weer iets anders, want die werd direct – met één woord – verzocht mee te komen. Hij werd naar een ruimte gebracht, waar hij moest wachten. Ik werd tegengehouden en mocht niet mee. Ik wilde buiten wachten, maar ook dat mocht niet, ik moest maar doorlopen naar de bagagehal, de bagage ophalen en buiten op ‘m wachten. Ik probeerde nog dat ik eerst nog even naar de wc moest, maar ook dat mocht niet eens meer, en ook een stuk verderop werd me de boodschap duidelijk gemaakt: wegwezen hier. We konden dus niet eens meer iets tegen elkaar zeggen en werden gewoon ruw uit elkaar gedreven. Nu red ik mezelf makkelijk in m’n eentje, maar ik voelde me nu toch wel een beetje lost. Sta je dan, in je eentje, met je bagage, te wachten op je vriend waarvan je geen idee hebt waar hij zich in het gebouw bevindt en wat ze met ‘m aan ’t doen zijn…! Allerlei theorieën over dat ze misschien het pak pannenkoekenmix voor drugs hebben aangezien gingen door mijn hoofd. Gelukkig kwam ie later weer terug en bleek ie een heel kruisverhoor te hebben gehad: waar ie vandaan komt, wat ie komt doen in NYC, waar ie gaat slapen, wat ie studeert, welke talen hij spreekt, hoeveel ie op z’n rekening had staan (!) en hoe ie dat geld gespaard had, wat z’n ouders doen, hoe die aan hun geld komen, of ie vrienden heeft in NYC etc. Ze probeerden alles te checken en uiteindelijk mocht ie gaan. Not guilty, leek het wel..

Couchsurfen
Vanwaar eigenlijk die pannenkoekenmix in jullie koffer, hoor ik mensen denken. De reden hiervan is dat we besloten hebben om in NYC te gaan couchsurfen. Voor degenen die er niet bekend mee zijn: dit is een wereldwijd platform waarop mensen hun couch kunnen aanbieden – soms letterlijk een bank, maar het kan ook een bed of slaapkamer zijn. Het bleek lastig om iemand in NYC te vinden die beschikbaar was, maar uiteindelijk vonden we er vier, dus konden we nog kiezen ook. De eerste vier dagen slapen we bij Jacob, een Koreaanse jongen, 23 jaar, econoom, met een mini-appartementje (wel 2000 dollar per maand!) in hartje Manhattan. Hij woont op de hoek bij 5th Avenue, en het Empire State Building is z’n buurman. We zitten vlakbij Times Square, Broadway, 42nd street, Rockefeller Center en het Central Park, dus wat wil je nog meer?! Die pannenkoekenmix, samen met stroopwafels, Venco drop en Verkade chocola zijn dus voor hem, als dank dat hij ons wil hosten. Het was meteen erg gezellig en de eerste avond heeft hij ons meegenomen naar Korea Town, waar hij ons allerlei Koreaanse gerechten heeft laten proeven. Jacob is ook een bachata en salsa fan, dus zijn we die eerste avond – ondanks onze jetlag en brakke gesteldheid van de vlucht – maar meteen het New Yorkse nachtleven ingedoken en gaan clubben. We zijn geëindigd bij een ‘latin meets electronic’ feest in de club Copacabana, waarvoor Jacob ons op de gastenlijst had gezet. Erg fijn, want het New Yorkse nachtleven is duur: 20 dollar entree en 8 dollar voor een biertje. Nadat we ruim 24 uur wakker waren geweest, waren we helemaal kapot en zijn we vredig op onze air mattress in slaap gevallen.

Sightseeing
De volgende dag zijn we Manhattan gaan ontdekken: het hoge Empire State Building, Grand Central Terminal, het musical-walhalla Broadway en Times Square, Bryant Park, de speelgoedwinkel Toys r us, Rockefeller Plaza (de beroemde schaatsbaan met hoogste kerstboom bekend van veel films) en het prachtige uitzicht over heel Manhattan vanaf het dak van Rockefeller Center: Top of the Rock. Met ook nog eens een prachtige zonsondergang! Binnen anderhalve dag hebben we al zo veel gezien.. Het is zo heerlijk om hier rond te lopen. De kleuren van de immens grote reclameborden, knipperende neon lights, de geuren van de street vendors met hotdogs, noten en ander eten, het overvloed aan geel van de yellow cabs, de continue sirenes van ambulances of brandweerauto’s, de drukte van de New Yorkers die altijd on the run lijken te zijn.. Younes kwam ook nog zijn fitnessheld tegen, the Prophecy, waar we even mee gepraat hebben. New York is zo onwerkelijk, zo anders. De citroenen liggen in de supermarkt bij het bier, het aantal calorieën staat bij elk Mac-gerecht vermeld, straatverkopers komen allemaal uit Egypte, iedereen vraagt how are you? maar niemand luistert naar je antwoord en voor de fooi mag je nog eens 15% van de rekening extra betalen. Maar we zijn er nu al gek op en kunnen niet wachten om de rest van de stad te gaan ontdekken!

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Celine schreef:

  Wauw, wat gaaf dat jullie in New York zijn!! Geniet er nog maar goed van met z’n tweeën! Liefs

 2. Chantal Verlouw schreef:

  Hee Chantal, Zitten wij morgen met z’n allen bij data collection en jij gewoon in New York! Heel vet! Veel plezier! Groetjes, je naamgenootje Chantal

 3. PaMa schreef:

  Weer heel wat te zien en jullie hebben het denk ik goed getroffen met waar jullie verblijven.veel plezier nog daar en in afwachting van het volgende bericht.
  PaMa

 4. Ellie en Geer schreef:

  Lieve Chantal en Younes. Jeetje spannend!!! Gelukkig geen nare gevolgen. Wat een land van uitersten. Veel te zien en te beleven. Leuk om allemaal mee te maken. Nog een fijne dagen. Liefs Ellie en geer

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s