Semana Santa, Ronda en flamencoles


Processie Concepción

Afgelopen week had ik een weekje vrij van de universiteit, een soort paasvakantie. Ondanks dat de chocolade-eieren, kuikens en paashazen hier ver te zoeken zijn, wordt Pasen hier uitgebreid gevierd!

Semana santa
Afgelopen week was het semana santa in Spanje, oftewel de Heilige week voor Pasen. Vanaf zondag waren er een week lang elke dag processies in de hele stad te zien. Een processie is een soort optocht van een broederschap dat bij een kerk hoort. Het opvallendste is wel de kleding van de nazarenos die de processie lopen. Ze dragen allemaal een gewaad met een puntmuts op hun hoofd, dat erg veel doet denken aan de Ku Klux Klan. In elke processie heeft het gewaad weer een andere kleur. Naast een fanfare en mensen die een kruis of kaarsen dragen, komen er ook altijd enorme pasos voorbij. Dit zijn grote beelden op een soort houten tafel waarop een Mariabeeld of het lijden van Jezus is afgebeeld. Onder deze beelden lopen wel 50 tot 200 costaleros: dragers die de tafel op hun nek dragen, zes a acht uur lang door de hele stad! Regelmatig moet het beeld dan ook even stoppen, krijgen ze snel water toegediend en gaan ze weer verder, waarna een applaus volgt van het publiek. Het schijnt een hele eer te zijn om zo’n beeld te mogen dragen. Sommigen doen het zelfs op blote voeten!

Ik ben zondag samen met een groepje internationale studenten naar de allereerste processie borriquilla gegaan. Dit was er eentje waarin ook kleine kinderen meeliepen. Woensdagavond wilde ik naar de processie van de gitanos (zigeuners), maar die was helaas door de regen afgelast, dus ben ik samen met Réka, Nora en Robieke maar naar de processie rosario gegaan, die op de Gran Vía langskwam. Donderdagnacht vanaf 00.45 was de processie silencio, die volledig in stilte en in het donker verliep. Geen fanfare dus, en heel bizar om mee te maken. De hele stad zweeg. Aan het eind liepen ook nog mensen met zware kettingen aan hun enkels. Hierbij waren er ook mensen in het publiek die huilden.  Toen de processie tegen 02.00 Plaza Nueva voorbij was, wilde ik met Celine naar huis gaan, maar de silencio was nog niet voorbij of een straat verder kwam de volgende processie concepción alweer langs. Het is ongelooflijk hoe druk de stad is tijdens deze week en het werd elke dag nog een beetje erger. Alle grote straten zijn afgesloten voor auto’s en het stikt van de mensen. Ik kon gewoon niet meer naar huis komen, omdat ik vaststond tussen de mensen en geen meter meer vooruit kwam. Aan het eind van de volgende processie (en ze gaan lángzaam!) kon ik pas weer een beetje bewegen en me een weg banen door de menigte naar huis. Het was super indrukwekkend om de semana santa mee te maken en ik ben heel blij dat ik een aantal processies heb kunnen zien. Eigenlijk is dit, naast de Fallas in Valencia, een traditie die je eigenlijk gewoon één keer in je leven moet hebben bijgewoond!

Ronda
Woensdag ben ik om 05.00 ’s ochtends mijn bedje uitgerold om samen met Réka een dagje naar Ronda te gaan. Een prachtige stad, op ongeveer 2,5 uur rijden met de trein vanaf Granada. Het is niet zo heel groot, dus in één dag heb je alle 34 bezienswaardigheden en elk straatje op de toeristische kaart ook wel gezien (oké, we zijn de kleine museumpjes niet in geweest). We hebben onder andere Plaza de toros, Iglesia de Santa Cecilia, Iglesia de Nuestro Padre Jesús, Fuente de los ocho caños, Puente viejo, Puente Árabe, Puerta de Felipe V, Palacio de los Marqueses de Salvatierra, Casa del Rey Moro en Iglesia de Santa Maria la Mayor gezien. Het hoogtepunt was de Puente Nuevo, de hoge brug waar Ronda bekend om staat. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op een soort kloof waar de rivier de Guadalevín doorheen stroomt. De stad is sowieso heel raar gebouwd en aan de rand heb je allerlei diepen kloven. Ik wilde hier al heel graag heen voordat ik naar Spanje vertrok, dus ik ben blij dat ik de stad nu eindelijk gezien heb!

Flamenco
Ik had me voorgenomen om in Spanje weer op flamencoles te gaan, maar tot nu toe was het er door tijdgebrek nog steeds niet van gekomen. Donderdag ben ik dan eindelijk bij flamencoschool Carmen de las Cuevas, helemaal bovenin de wijk Sacromonte, informatie gaan vragen. Robieke heeft daar de afgelopen drie maanden flamencolessen gevolgd en het was haar laatste dag, dus kon ik nog net een keer bij haar les kijken. Ik werd helemaal blij en het flamencovlammetje is weer opnieuw aangestoken, dus ik heb besloten om de komende drie maanden een flamencocursus te gaan doen! Ik heb dan twee avonden per week les, een techniekles en een choreografieles. Op de dansacademie heb ik een jaar intensief les gehad in flamenco, maar dat is inmiddels alweer acht jaar geleden dus ik wist niet goed op welke van de drie niveaus ik zou kunnen aansluiten. Ik mag nu de introductiecursus van twee weken overslaan, en ga de komende maand maar gewoon beginnen op het niveau van principiantes om alles weer even op te halen. Na een maand mag ik dan kijken hoe het gaat en dan eventueel de twee maanden erna overstappen naar niveau intermedio. Gelukkig komt een goede vriendin, Loes, mij volgende week hier opzoeken in Granada, dus die kan dan mooi mijn flamencorok en -schoenen voor me meenemen. Afgelopen dinsdag zou ik mijn eerste flamencoles hebben, maar helaas heb ik die meteen over moeten slaan omdat ik griep had en een paar dagen in bed heb gelegen. Nu gaat het gelukkig weer wat beter, dus vanmiddag heb ik eindelijk mijn eerste les! Superveel zin in!

Verder heb ik gister helaas afscheid genomen van Robieke, want die gaat vandaag alweer terug naar Nederland. Echt jammer, want we konden ’t goed vinden samen en hebben dezelfde hobby’s, zoals skiën, salsa en flamenco dansen. Daarnaast hoop ik aankomend weekend ook vooral voorgoed afscheid te kunnen nemen van alle regen hier! Ik overdrijf echt niet, we hadden afgelopen week zelfs een dag met een kleine overstroming. In Nederland mag de maand maart dan de koudste maand zijn geweest, hier was het de natste maand maart sinds 1947! Dat heb ik dan weer… Maar het schijnt prachtig weer te worden aankomende week en Loes gaat de zon meebrengen heeft ze me beloofd, dus ook dat komt helemaal goed! Adiós

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Luz schreef:

    ¡Hasta pronto! ¡Saludos, el sol!

  2. PaMa schreef:

    Ziet er weer erg goed uit zo maak je nog eens wat mee en wederom mooie plaatjes.
    Ik schrijf maar in het Nederlands gaat me beter af dan Spaans

    PaMaxxx

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s