Fiesta de la primavera, Valencia en skiën


Ciudad de las Artes y las Ciencias

Je zou het niet zeggen met alle regen hier, maar de lente is begonnen..

Fiesta de la primavera
..en dat viert iedereen hier met het fiesta de la primavera, oftewel: een grote botellón. Een botellón is een bekend fenomeen in Spanje: duizenden jongeren verzamelen zich op een plek in de stad, nemen hun eigen drank mee en zuipen tot ze er bij neervallen. De laatste jaren is dat steeds meer in opspraak gekomen, omdat het ook voor veel overlast zorgt, zoals al het afval dat erna blijft liggen, het alcoholgebruik bij jongeren onder de 16 jaar en de overlast voor de omwonenden. Inmiddels mag je in Spanje niet meer op straat drinken, maar dat heeft de botellones niet kunnen terugdringen. In Granada werd dit keer een macrobotellón georganiseerd om de lente te vieren. Ik wilde dit graag een keer meemaken, dus met mijn eigen fles tinto de verano onder de arm ging ik samen met Celine en wat Spanjaarden er naartoe. Al snel zagen we enorm veel jongeren bij elkaar op een grote parkeerplaats, de zogenaamde botellódromo. Achteraf hoorde ik dat het er bijna 25.000 waren geweest! Maar er is geen muziek, er is niks te zien, het is druk en iedereen wordt gedurende de avond alleen maar meer dronken (en vervelender) dus hield ik het na 1,5 uur wel weer voor gezien. Bovendien wilde ik op tijd naar bed, want die nacht zou ik om 02.00 opstaan om naar Valencia te gaan!

Las Fallas in Valencia
En na een rit van zeven uur met de bus kwamen we dan eindelijk ’s ochtends in Valencia aan! Eerst zijn we naar Ciudad de las Artes y las Ciencias gegaan. Een soort park met allemaal architectonisch bijzondere gebouwen, waar zich o.a. een openluchtdiscotheek, een operagebouw, een bioscoop, een wetenschapsmuseum en een aquariumpark in bevinden. Daarna hebben we onder leiding van een gids een stadswandeling gemaakt door het centrum langs o.a. het Turia park dat 10 km lang dwars door de stad loopt, de torres serrano en Plaza de la Virgen met de Real basilica de Nuestra Señora de los Desamparados. Maar waar we eigenlijk voor kwamen was natuurlijk het grote bekende Valenciaanse feest: Las Fallas! Om 13.30 gingen we dan ook richting Plaza de ayuntamiento, waar om 14.00 de dagelijkse mascleta zou beginnen: een groot knalvuurwerkspektakel. Niet dat je er iets van ziet, want alle straten eromheen staan vol met mensen. Je ziet alleen vooral heel veel rook en wordt doof van de enorm harde knallen, die elke dag een beetje harder worden. Gaaf om mee te maken, al kreeg ik ook wel heel even het gevoel dat ik in een oorlogsgebied was beland.

Daarna heb ik samen met Celine de Erasmus Life groep verlaten, aangezien ze zich wilden verenigen met de Erasmus Life groepen uit Barcelona, Murcia, Madrid etc. Met een groep van een paar honderd studenten door de stad wandelen schoot niet op, dus zijn we zelf lekker gaan rondlopen. Bij Plaza de Toros hebben we een optocht van mensen in traditionele kleding gezien, de falleras. Daarna zijn we rustig alle fallas gaan bekijken: prachtige beelden gemaakt van papier-maché, die door de hele stad staan. Aan het eind van de twee weken Fallas worden ze allemaal in brand gestoken, super zonde! Elke falla was eigenlijk even mooi, hoe groot of hoe klein ze soms ook waren. Ook zijn we nog door een straat gelopen die helemaal verlicht was met miljoenen lampjes, heel mooi ook om te zien! ’s Avonds hebben we afgesproken met zes andere meiden van onze studie die op dit moment in Valencia studeren. Leuk om hun weer even te zien en ervaringen uit te wisselen! Daarna nog een traditionele dans- en zangshow gezien en om 01.00 werd de dag met een grote siervuurwerkshow afgesloten. Samen met de vuurwerkshow met oud&nieuw op Curaçao, is dit de mooiste vuurwerkshow die ik ooit gezien heb! Een half uur lang prachtige kleuren, vormen en harde knallen. Daar zijn Chinezen niks bij!  Daarna moesten we ons helaas nog tot 06.00 vermaken in een club om vervolgens weer met de bus terug naar Granada te gaan. Ik was helemaal kapot van eigenlijk drie nachten niet slapen, maar ik was zo blij dat ik dit had mee mogen maken! Echt een fantastisch feest en ik zou iedereen aanraden er een keer naartoe te gaan!

Groen, blauw, rood
Na een paar dagen bijgeslapen te hebben, kreeg ik te horen dat donderdag het college niet door zou gaan, dus vond ik het wel weer tijd om weer eens vroeg op te staan voor iets leuks. Samen met Robieke, een Nederlands meisje dat ik hier heb leren kennen, en Celine ben ik de hele dag gaan skiën in de Sierra Nevada! Als kind heb ik heel veel geskied, maar de laatste keer was toch alweer acht jaar geleden dus ik had geen idee of ik het nog kon, maar het ging super goed! Ik skiede zo weer de groene, blauwe en zelfs rode pistes af en heb me heel erg vermaakt. Zo heerlijk om weer eens te skiën! Het is jammer dat het zo duur is (90 euro voor de bus, materiaalhuur en skipas), maar het was het zeker waard!

Bonuspunten
Verder beginnen de colleges ook een beetje te wennen. Af en toe kom ik er nog vandaag achter dat ik morgen iets moet inleveren, of sta ik voor een leeg lokaal of gaat de les zelfs helemaal niet door, maar alles went. Communiceren is blijkbaar niet de sterkste kant van Spanjaarden. Het opvallendste is nog wel het beoordelingssysteem. Voor een vak moesten we een case maken en inleveren, waarvan we de volgende dag de antwoorden in de les gingen bespreken. Als je deelneemt aan de discussie, krijg je een blauw papiertje van de docent. Na de les kun je deze dan inleveren als bewijs van je actieve deelname en krijg je extra punten voor je eindcijfer straks. Met een bonkend hart heb ik dus als ijverige student maar mijn hand opgestoken, voor mijn 100 Spaanse medestudenten in m’n beste Spaans mijn antwoord uitgelegd en hoppa, het blauwe papiertje was binnen!

Aankomende week heb ik een weekje vrij van de universiteit, dus dan kan ik daar weer even van bijkomen haha.. Gelukkig heb ik m’n laptop inmiddels ook weer terug (het moederbord was kapot, 510 euro, thank god binnen de garantie!). Hopelijk wordt het weer aankomende week ook eens beter, want ik ben helemaal klaar met de regen hier in Spanje.. Maar oke oke, ik zal niet verder klagen, want bij jullie is ’t niet-normaal-koud voor deze tijd van het jaar.. Succes daarmee en ¡hasta luego!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Luz schreef:

    Wow, die gebouwen in Valencia zijn echt prachtig.

  2. PaMa schreef:

    Het ziet er weer gaaf uit allemaal en wat een belevenissen weer fijn dat je het skien nog goed afgaat.
    En nu maar hopen dat het weer beter gaat worden maar tegen de tijd dat wij komen is het vast mooi.

    PaMa xxx

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s