I love Berlin. Of toch niet?


I love Berlin: de pay-off van de citybranding van Berlijn. Of die pay-off bij mij persoonlijk helemaal geslaagd is, weet ik nog zo net niet. De Honoursreis was gezellig, mooi en af en toe indrukwekkend. Maar het regende ook. Misschien was dat het.

Kreuzberg, een ijsfabriek en een muur die er zomaar ineens was
Vrijdagochtend zijn we met de trein naar Berlijn gegaan, waar we na zeven uur in ons Baxpax hostel aankwamen. Tijd om te relaxen was er niet, want we zijn meteen naar de wijk Kreuzberg gegaan, waar we checkpoint Charlie bezocht hebben. Na vervolgens heerlijk te hebben gegeten bij een Indiaas restaurant zijn we gaan rondwandelen door de stad. We kwamen uit bij een verlaten ijsfabriek, wat inmiddels een waar graffitiparadijs is. Het was echter pikkedonker, dus een hele fijne plek was het niet. Vervolgens langs de hele oostzijde van de Berlijnse muur gewandeld en alle kunstzinnige uitingen bekeken, waar overigens hele mooie tussen zitten. Erg indrukwekkend om de muur eens in het echt te zien en even stil te staan bij het feit dat die muur er in 1961 zomaar ineens was en pas in 1989 weer is gevallen. Moeilijk om voor te stellen.

In ’t gevang
Zaterdag zijn we ’s ochtends wat sightseeing gaan doen door de stad, helaas nog steeds in de regen. Vanuit de Potzdamer Platz, via het Holocaust monument naar de Brandenburger Tor en geëindigd bij het Reichstag. ’s Middags zijn we naar de Stasi-gevangenis gegaan, waar we middels een rondleiding een goed beeld hebben gekregen van de vreselijke praktijken die zich hier hebben afgespeeld ten tijde van de DDR. De kleine cellen in de ‘duikboot’, de martelkamers, de psychologische marteltechnieken, de verhoorkamers.. Ik werd er stil van. Ook dit is moeilijk voor te stellen dat dit nog maar zo kort geleden heeft plaats gevonden. Om alle indrukken een beetje te verwerken zijn we ’s avonds met zijn allen tapas gaan eten.

Een kunstzinnig dagje
Zondagmiddag hebben we het Museum für Gegenwart, beter bekend als het Hamburger Bahnhof, bezocht. Een oud stationsgebouw wat tegenwoordig een museum voor hedendaagse kunst is. Persoonlijk hoogtepunt was om een aantal werken van Andy Warhol eens in het echt te zien. ’s Avonds zijn we naar het Brechttheater geweest, waar alleen maar stukken van Bertolt Brecht opgevoerd worden. Wij zijn naar de voorstelling Mutter Courage geweest. Ondanks dat ik niet erg veel van al het Duits begreep, en helaas vaak genoeg niet met de Duitsers voor en achter me mee kon lachen, vond ik het een prachtige voorstelling. En dat in zo’n mooi klassiek theater! Een mooie afsluiter van een stedentripje Berlijn.

Maandag zat het er helaas alweer op en zijn we met de trein weer teruggegaan. Ik vond de stad an sich niet heel mooi, maar misschien vooral interessant voor architectuur-liefhebbers. Wel vond ik de dingen die wij hebben gezien erg bijzonder en kijk ik terug op een gezellig, mooi en indrukwekkend weekend Berlijn!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. PaMa schreef:

  Best wel leuk die oude Trabantjes en herkenningspunten van toen wij er waren jaren geleden. Er zitten mooie foto’s bij jammer van het slechte weer want Berlijn is best wel een gezellige stad

  PaMa

 2. Job schreef:

  Leuk artikel! De ijsfabriek is inderdaad niet zo geschikt als het donker is, ben je nog wel op het dak geweest?

  1. Chantal schreef:

   Nee, helaas niet Job! Vrienden van mij zijn wel omhoog gegaan, maar toen één van hen niet meer reageerde op de waar-ben-je’s en ik aan de andere kant een gil hoorde, durfde ik niet meer haha. Maar ze hadden prachtige foto’s van het uitzicht!

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s