Op zoek naar Komodo


Komodo varaan

Na een fantastische bootreis terug in de bewoonde wereld! Althans, voor zover je Flores een bewoonde wereld kunt noemen…

Zaterdag zijn we met de bus van het westen naar de haven in het oosten van Lombok gereden. Onderweg zijn we in een pottenbakkersdorpje gestopt om te zien hoe ze de potten bakken. In een ander dorp hebben we gezien hoe de Perama-boten gebouwd worden, de volgende is over ongeveer twee maanden af. ’s Middags was het tijd om aan boord te gaan. Het is hoogseizoen dus waren er twee boten die zouden vertrekken, waarvan wij op de kleinste zaten. We hadden ‘deck class’ geboekt, wat betekent dat je slaapt op het dek. Na het introductiepraatje bleek dat 12 mensen achter op het dek konden slapen en 6 mensen beneden. Toen we een kijkje gingen nemen op het dek, bleek op onze boot ook een grote groep aanwezig te zijn en bij de eerste seconde op het dek lag de hele groep al helemaal uitgestrekt met hun tassen en deelde het opperhoofd mee ‘sorry we’re full, you can’t sleep here, you have to find another place’. Overdonderd door de toon die meteen tegen ons werd aangeslagen dropen we af en zochten een ander plekje beneden. En daar was de eerste stempel: asociale Russen (oke, het waren Polen, maar toch…).

Helaas hadden we verder pech met de mensen aan boord, alleen wat Fransen (die over het algemeen nauwelijks Engels spreken), een Duitse jongen en een ander Nederlands stel. Er was weinig interactie, maar ach, de bootreis was fantastisch en er waren leuke Nederlanders op de andere boot dus dat maakte het helemaal goed.

De eerste dag zijn we naar een klein eilandje gevaren waar we hebben gegeten rondom het kampvuur, liedjes met de crew op de gitaar hebben gezongen en nog een dansles op het strand hebben gehad. ’s Avonds om 21.00 vertrokken we naar Satonda Island, waar we de volgende ochtend om 07.00 aan kwamen. Het was pikkedonker en de zee was enorm wild en de boot ging van links naar rechts, op en neer en regelmatig kwam er een golf naar binnen. Omdat we beneden in de boot sliepen en het bovendien pikkedonker was, hadden we geen enkel oriëntatiepunt, dus om niet zeeziek te worden was het enige wat je kon doen plat blijven liggen. De eerste nacht was erg zwaar, maar een ontzettend avontuur…

Vervolgens zijn we op Satonda Island naar de top geklommen, waar we aan de ene kant een mooi uitzicht hadden op de zee en aan de andere kant op een groot kratermeer. Daarna heerlijk gesnorkeld. De rest van de dag gingen we weer varen en aan het eind van de dag kwamen we uit bij Kilo beach, een ander leuk strandje. ’s Avonds weer verder gaan varen en gelukkig was de zee dit keer rustig, dus hebben we die nacht redelijk kunnen slapen. Omdat het zo donker op zee is, konden we enorm veel sterren zien en zijn we onder een prachtige sterrenhemel met veel vallende sterren in slaap gevallen…

De volgende ochtend hebben we om 06.00 de zonsopkomst vanaf de boot gezien tussen ontelbare onbewoonde eilandjes en kwamen we om 08.00 aan op Komodo island. Het eiland staat bekend om de Komodovaranen  en tijdens een trekking van 4 km hebben we ze dan ook een paar keer gespot! Gelukkig op een klein afstandje, want één beet van een Komodo varaan bevat zo veel bacteriën dat er niets meer aan te doen is en je gewoon langzaam sterft..

Na Komodo island gesnorkeld op Red sand beach waar, zoals de naam al zegt, het zand een beetje roodroze is gekleurd door minuscule stukjes koraal. Daarna weer verder gevaren en ’s middags kwamen we dan eindelijk aan in Labuan Bajo, de havenstad in het westen van Flores. Een totaal andere wereld en vooral veel armoede. Daar waren we wel op ingesteld, maar als je dan op de stoep moet lopen wat eigenlijk een open riool is, er ratten lopen, de weg nog wordt aangelegd, de weinige hostels crappy zijn en men je een beetje vanuit angst wantrouwend aankijkt, dan komt de armoede toch ineens wel heel erg op je af..

De komende dagen gaan we van het westen naar het oosten van Flores reizen en zijn heel benieuwd wat ons te wachten staat!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Pama schreef:

  Weer spannende gebeurtenissen ja jammer dat jullie op de verkeerde boot zaten maar als de rest het maar weer goed maakt.
  Ja die armoede is ook niet alles maar zo kan het ook het is maar net waar je wiegje heeft gestaan of niet heeft gestaan.
  Maar wel weer veel gezien en mooie plaatjes gemaakt.
  Benieuwd naar de rest van Flores.

  Groetjes
  PaMaVli

 2. Laura schreef:

  Vet dat jullie op komodo geweest zijn!
  Jammer van de mensen op de boot, maar ik denk dat al het moois dat jullie gezien hebben veel goed gemaakt heeft.
  Wij hebben inmiddels ook bijna alles gepakt en vertrekken morgen. Als wij over 2 weekjes terug zijn, zijn jullie ook terug toch?
  xx laura

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s