Het Venetië van het noorden


Als we Stockholm in één woord zouden moeten omschrijven, dan was dat wel ‘koud’! Woensdagavond/-nacht zijn we aangekomen en konden we door de donkere ruiten van de bus al een beetje sneeuw zien. We hadden alleen niet verwacht dat het de volgende dag -14 zou zijn! Omdat we alleen onze bagage van Rome en Barcelona bij ons hadden, zijn we met een dunne jas en handschoenen aan – dat dan weer wel – Stockholm gaan verkennen. Ondanks dat het heel koud was, was de lucht blauw en scheen het zonnetje, dus dat gaf meteen een mooi beeld. Eerst zijn we de wijk gaan verkennen van ons 16e eeuws hostel, Gamla Stan. Het is een heel klein schattig oud wijkje, met klinkers op straat en allemaal kleine winkeltjes met ambachten. Het deed ons een beetje aan Zutphen denken.. Ook bevindt zich daar het koninklijk paleis, dus dat hebben we ook meegepakt.

Östermalm, Södermalm en Djurgården
Stockholm is niet zo groot, en dus hebben we te voet ook andere delen van de stad bekeken, zoals Östermalm en Södermalm. Ook zijn we naar het eiland Djurgården gelopen, waar het Vasamuseet zich bevindt. Dit is een museum waarin een 17e eeuws schip geherbergd is. In eerste instantie leek ons dit niet zo interessant, maar het schijnt dat elke Zweed er een keer in zijn leven is geweest omdat het schip nogal beroemd is (na zijn uitvaart kapseisde het meteen..), dus vonden wij dat ook wij dat eens gezien moesten hebben. Na 10 minuten stonden we weer buiten – het was dus inderdaad niet zo interessant – en waren we 16 euro lichter. Het was steenkoud, er kwam een mooie tram aanrijden, dus besloten we de tram terug naar Gamla Stan te nemen. Dat was 1 halte en jawel, 8 euro! De volgende dag lazen we in een bezienswaardigheden-folder dat het de historische tramlijn 7 was geweest. Oh, vandaar die 8 euro..

Koud, kouder, koudst
Ook zijn we ’s avonds nog naar een icebar geweest. Gekleed in grote warme mantels met dikke handschoenen en drankjes in glazen gemaakt van ijs hebben we de verschillende ijssculpturen bewonderd. Helaas was het een beetje aan de lege kant om ook nog een danspasje te wagen, dus zijn we niet heel erg lang gebleven. Bovendien waren we met 2 drankjes inclusief entree alweer 40 euro lichter..

Ekoparken en de Kanästornet
De laatste dag hebben we de bus genomen naar Ekoparken, een stadspark iets buiten het centrum. Hier staat de Kaknästornet, een hoge tv-toren waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Daarna lekker door het park gewandeld en de hele middag over de terugwandeling naar het centrum gedaan. Het wordt hier ’s middags immers al rond half 4 donker, dus een echt lange middag is er niet. Gelukkig hebben we leuke mensen ontmoet in het hostel, een Canadees stel, een Vlaams gezin en wat Australiërs, dus wij komen onze avonden wel door.

Duur, duurder, duurst
Stockholm levert mooie plaatjes op (zeker in de winter met het contrast van de sneeuw en de zon), maar we vonden het wel erg saai. Het heeft 70 musea – je moet er van houden – en verder eigenlijk niets. Alles is ontzettend duur en het eten in restaurants eigenlijk bizar slecht. Alles is duur in de supermarkt – een paprika kost 5 euro! – behalve zalm, dus we hebben voor weinig geld een enórme zalm gekocht en daar drie dagen van gekookt in het hostel. Robert is ook nog een avondje uit geweest een Australiër, een Deen en een Noors meisje. De Deen had 4 cocktails besteld en moest, jawel, 55 euro afrekenen!

Tijd dus om naar huis  te gaan. Morgen gaan we weer lekker opwarmen in het warme(re) Nederland!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Pama schreef:

    Ja erg koud daar maar wel zon hele mooie foto’s zeker met die mooie lucht.

    Groetjes,
    Pama

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s