Feest in Brunei


Omar Ali Saifuddien moskee

Woensdag zijn we vertrokken uit Kuala Lumpur en helaas was onze bedbugvrije kamer toch niet zo bed bug vrij. Robert is gelukkig bespaard gebleven maar de beestjes hebben Chantal wel gevonden en ze zit dan ook helemaal onder op haar rug en armen. Hoe dan ook, we zijn aangekomen in een nieuw land: Brunei! Brunei is een klein oliestaatje aan de westkust van Borneo. Ze zijn rijk geworden van de olie (en zijn dat nog steeds, zolang als het duurt..) en daardoor zijn er allemaal speciale regelingen. Zo is het onderwijs, de medische zorg en sportverenigingen gratis, kun je goedkoop lenen, krijg je subsidie als je een huis koopt, is een werkweek kort en het minimum loon hoog, inkomstenbelasting bestaat niet en er is voor iedereen een pensioen! De rijkdom straalt dan ook overal vanaf, mooie gebouwen, goud, marmeren tegels in de stoepen, mooie verlichting… Een soort fata morgana van de Efteling in het echt!

Brunei is heel anders dan we ons hadden voorgesteld. We verwachtten in een streng islamitisch land terecht te komen, waar we alleen maar burka’s en gesloten mensen zouden zien. Maar de Bruneiers zijn juist heel open, geen burka’s, de helft draagt maar een hoofddoek en ze dragen allemaal kleurige kleding. Het streng islamitische uit zich in het feit dat alcohol in het hele land verboden is en ook werkelijk nergens te verkrijgen is.

Feest
De eerste avond zijn we wat rond gaan lopen in de hoofdstad, Bandar Seri Begawan. Overal mensen op straat, heerlijke eetstalletjes, veel gezellige kraampjes, springkussens, muziek, optredens etc. We vonden het meteen fantastisch, maar aan het eind van de avond begonnen we ons toch af te vragen of de Bruneiers dit elke dag zo zouden doen? En moeten die kinderen niet eens naar bed? We besloten dus maar te vragen of het een “special day” is vandaag, en dat was het! De sultan is op 15 juli 64 jaar oud geworden, en vanaf die datum is er dan twee weken tot het einde van de maand feest! We hebben dus geluk en hebben het feest twee avonden lekker meegevierd: sateetje hier, maïskolfje daar, pannenkoekje hier, suikerspinnetje daar, heerlijk!

Sightseeing
De tweede dag hebben we het hele centrum wel vier keer doorgewandeld, want het is niet zo groot. Ondertussen mooie dingen gezien, zoals de Omar Ali Saifuddien Moskee, de Tugu klok en lekker geshopt in het Yayasan Complex. Daarna zijn we nog met de boot naar Kampong Ayer, een groot palendorp, gegaan. In dit dorp wonen ongeveer 20.000 mensen en ze schatten dat het het grootste is ter wereld. De lokale bevolking noemt het zelf het Venetië van Azië, maar daar zou ik het toch niet helemaal mee vergelijken.. Wel leuk om zo’n dorp een keer te zien en ze hebben werkelijk alles op palen: een politiebureau, een basisschool, een middelbare school, een moskee etc.

Verder hebben we ’s middags lekker bij het zwembad van het hotel gelegen. Aangezien er geen low budget opties zijn (ja één, die hebben we bekeken, maar zijn ook gauw weer weggegaan..), zitten we lekker in een hotel en daar genieten we even lekker van! Warme douche, lekker bed, handdoeken en dus ook een zwembad!

Morgen gaan we de grens over naar Borneo, met de bus naar Kota Kinabalu, een grote stad in het noorden. Jammer dat we Brunei achter ons moeten laten, maar na twee dagen feesten hebben we het ook wel weer gezien en zijn we toe aan een nieuwe stad!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Pama schreef:

    Wat een rijkdom daar en leuk om daar 2 dagen te zijn in de feestperiode.Weer hele mooie plaatjes geschoten maar na 2 dagen feest vieren wordt het weer tijd om verder te gaan. Fijne reis verder naar Borneo.

    Pama xxxx

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s