Bangkok


Gouden boeddha

Op de heenweg hadden we een halve dag vertraging, maar gelukkig werden we daar van tevoren over gebeld, dus zaten we niet voor niks op Schiphol te wachten. Na een lange, maar zeer relaxte nachtvlucht (China Airlines is erg fijn..), kwamen we ’s middags aan in de hoofdstad van Thailand, Bangkok. Eenmaal onderweg naar ons hotel, werden we meteen geconfronteerd met het ‘gekke’ Azië: een enorme kalkoen tussen de benen van een man in een auto. Het hotel stelt niet zo veel voor. Zo’n hotel wat ooit mooi is geweest, maar nu meer vergane glorie uitstraalt. Maar dat maakt het enorme raam op onze kamer, met een prachtig uitzicht over een groot deel van Bangkok, helemaal goed!

Chao Phraya rivier
’s Avonds zijn we met een bootje de Chao Phraya rivier opgegaan, die dwars door Bangkok loopt. Op en rondom deze rivier speelt het echte Aziatische leven zich af. We waren meteen in Aziatische sferen. Daarna lekker gegeten bij een restaurantje aan de rivier en tot slot gaan slapen in ons kingsize bed.

Fietstocht
De volgende dag zouden we een fietstocht door Bangkok gaan maken, maar door het slechte weer wilden ze deze aflasten. Na wat aandringen (“we zijn speciaal voor deze fietstocht hier naartoe gekomen, dat leek ons nou het leukste”), besloten ze de tour toch door te laten gaan! Vier uur lang hebben we onder leiding van een Thaise jongen, genaamd Paksoi (dat vergeten we niet..), rondgefietst door Bangkok. Hij kon ook een beetje Nederlands (“tring tring tring, wat ben jij een lekker ding”), omdat hij een tijdje in Rotterdam had gezeten om trainingen te volgen in muay thai boxen. De eerste uren gingen we dwars door alle smalle steegjes van het centrum van Bangkok, waar de ene geur (en stank) overliep in de andere. Tussendoor moest je je fiets even optillen in een bootje, over een bruggetje, een trapje af of gewoon over een dikke balk midden door de steeg. Na een pauze bij wat mooie tempels, kwamen we door dorpjes net buiten Bangkok, met allemaal mooie plantages en het echte lokale plattelandsleven. Kortom, een mooie indrukwekkende fietstocht.

Wat Arun en klongs
’s Middags zijn we weer over de Chao Phraya rivier gaan varen. Dit keer naar een mooi tempelcomplex, de Wat Arun tempel en een grote gouden liggende Boeddha. De Wat Arun tempel is helemaal gemozaïekt van allemaal kleine stukjes porselein, dat vroeger onderweg op de vracht kapot was gegaan en op deze manier hergebruikt is.
Tussendoor vaarden we ook via sluizen naar de zijtakken van de rivier, de zogenaamde kanalen, ook wel klongs genoemd. Hier kregen we een mooie indruk van het leven aan de rivier; allemaal huizen op palen, die er vrijwel allemaal uitzagen alsof ze op instorten stonden. Bij sommige was dat ook gebeurd, welke dus verlaten was en men weer ergens anders een nieuw huisje heeft gebouwd. In Bangkok is men heel trots als hij aan de rivier woont, omdat het water zowel gebruikt kan worden om te drinken, mee te koken, in te wassen, in te zwemmen en als riool. Het water is dan ook erg bruin en ik zou er voor geen goud in willen zwemmen! Toch zagen we overal kleine Thaise kindertjes lekker rond spartelen in het vieze water. ‘Grappig’ om te zien dat men zo trots is op hun woning, terwijl zo’n houten krot dat op instorten staat voor ons oog eigenlijk pure armoede is.

Helaas gaan we morgen weer verder naar de volgende bestemming, maar we hebben een goede en leuke indruk gekregen van het drukke en chaotische Bangkok! Onze eerste kennismaking met Azië..

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s