Daaibooi, Monumento Habri, Porto Marie en Klein College


Straatbeeld Pietermaai

Bon tardi! Jaja, zover ben ik al met mijn Papiaments… Ik probeer het een beetje op te pikken van wat ik om mij heen hoor, maar die mensen praten zo snel dat ik er echt niets van begrijp. Het zal dus wel alleen bij korte woordjes en zinnen blijven de komende maanden.. 29.09.07

Zaterdag hebben we weer een strandje opgezocht richting de westkust. Hoe westelijker je rijdt, hoe mooier het is. Er zijn nog nauwelijks wegen die kant op, dus je rijdt door de prachtige natuur. Zo wordt rijden opeens erg leuk. Dit keer was de Daaibooibaai aan de beurt; een redelijk klein, intiem strandje. Het leuke van deze baai is dat er veel locals naartoe gaan, omdat het een gratis strandje is. Lekker zwemmen tussen de big mama’s. En geloof me.. vier big mama’s klinken als tien big mama’s! Dus erg gezellig..

30.09.07

Zondagmorgen zijn we naar de Monumento Habri gegaan, oftewel de Open Monumentendag. De historische binnenstad (Punda en Otrobanda) van Willemstad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Elk jaar wordt er 1 straat ‘open’ gesteld voor bezoekers en kun je alle huizen en panden van binnen bekijken. Dit jaar was de Pietermaai aan de beurt. Pietermaai staat bekend als een ‘slechte’ straat, waar je ’s avonds niet moet komen. De huizen zijn erg vervallen en verpauperd. De huizen zijn lang geleden van koraalsteen gebouwd. Er zit dus veel zout in en dat werkt, waardoor de pleisterlaag er steeds weer afbrokkelt en de huizen enorm onderhoudsgevoelig zijn. Ze mogen niet afgebroken worden omdat het werelderfgoed is, dus moeten ze keer op keer gerestaureerd worden, wat natuurlijk veel geld kost. Helaas zijn ze op dit punt afhankelijk van rijke particulieren of bedrijven die zo’n huis opkopen en het helemaal laten restaureren. Het is erg mooi om te zien hoe sommige huizen nog helemaal vervallen zijn en sommige andere al helemaal opgeknapt zijn, wat er echt prachtig uitziet. Aan de ene kant van de straat grenzen de huizen direct aan, of staan eigenlijk deels in zee. Je kunt je voorstellen wat een prachtig uitzicht dat oplevert… Doordat steeds meer huizen nu worden opgeknapt, wordt de wijk ook steeds beter en dat is natuurlijk goed voor Willemstad.

Als je ooit nog eens van plan bent om een huis in het buitenland te kopen, koop ik er dan een in Pietermaai, dan heb je zo’n prachtig huis! De grond onder een huis kost bijna niets; 190 gulden (nog geen 80 euro)!! Helaas moet je wel een flinke portemonnee meenemen om het helemaal op te laten knappen..

Zondagmiddag zijn we naar de Dolphin Academy gegaan, waar Robert stage gaat lopen, om alvast kennis te maken met zijn nieuwe collega’s. De Dolphin Academy (waar je met dolfijnen kunt zwemmen, snorkelen, duiken) is een onderdeel van het Seaquarium. We hebben een rondleiding gekregen langs alle aquaria en we zouden een showtje krijgen van de dolfijnen. Helaas hadden die daar even geen zin in en ging het niet door.. (eigenlijk ook maar goed.. Als ze altijd maar shows moeten geven, worden het van die afgetrainde circusdieren..).
Zondagavond zijn we naar Mambo Beach gegaan. Eerst van 17.00 tot 18.00 naar het happy hour van Mambo en daarna van 18.00 tot 19.00 van Wet & Wild, wat ernaast ligt. Het schijnt dat je hier op het eiland elke middag en avond kunt vullen met een happy hour, wat natuurlijk ideaal is voor studenten en waar dan ook goed gebruik van wordt gemaakt. We moeten alleen nog even uitvinden welk happy hour waar en wanneer is…

01.10.07

Maandag hebben we weer een strandje naar het westen opgezocht, dit keer Porto Marie. Hier hebben we weer lekker gezwommen, gezond en gesnorkeld… Tja, ik val in herhaling, ’t wordt al bijna saai.. We lagen lekker onder een boom voor de schaduw. Toen we terugkwamen uit de zee zagen we opeens een grote leguaan in die boom liggen, bijna boven ons hoofd. Haha, erg gezellig.. Helaas ging iedereen hem op de foto zetten (wij ook) en was hij weg..

02.10.07 en 03.10.07

Dinsdag is Robert met zijn stage begonnen. Aangezien mijn stage pas 15 oktober begint, moet ik me nog even 2 weken zelf zien te vermaken. Ik ben lekker aan wat dingen voor school begonnen, wat natuurlijk ook uiteindelijk de reden is dat ik hier zit… (je zou het haast vergeten met dit weer en al die stranden).

Ik wilde ’s ochtends lekker werken en dan ’s middags naar het strand gaan. Helaas is er van dat strand niks gekomen. Ik kom er nu achter dat dit heerlijke weer en het relaxte tempo toch ook wel z’n nadelen heeft. Ik ben al zo goed geïntegreerd, dat bij mij nu ook alles lang duurt. Ik doe hier wel twee uur over twee a4’tjes typen. In Nederland heb ik dat in een kwartiertje af. De warmte en de mooie omgeving dwingt me steeds om lekker om me heen te kijken en daardoor duurt alles erg lang. Niet echt handig.

04.10.07

Donderdag heb ik kennis gemaakt met mijn stageschool Klein College. Het is een Nederlandse privé-school, met Nederlandstalig onderwijs (er zijn nog maar ca. 6 scholen op het eiland die Nederlandstalig onderwijs aanbieden; de rest is allemaal Papiaments geworden). Het is een hele kleine school, met maar vijf klassen (groep 1 t/m 5). Het gebouw is een soort huis van 1 verdieping, wat is omgebouwd tot een klein schooltje. De lokalen zijn dan ook erg klein, een soort kamertjes. Het ziet er allemaal heel gezellig uit. Het team is ook erg aardig. Ik heb nog niet iedereen ontmoet, omdat er ook een paar parttimers zijn. Volgens mij zijn alle juffen Nederlands of Belgisch. Alleen de directeur is een Antilliaan. De juf  (Anneloes) in mijn klas, groep 3, is ook erg aardig. Zij komt ook van Pabo Arnhem en is voor de zomervakantie afgestudeerd. Ik heb ook een uurtje alvast meegekeken in mijn klasje en mezelf voorgesteld. Erg leuk om de kinderen alvast te zien. Wat me opvalt is dat ze allemaal nog wel heel klein zijn! Ik had gerekend op groep 3, ongeveer 6 a 7 jaar. De helft van de klas is echter nog 5, en de andere helft net 6. Het zijn dus eigenlijk echt nog kleuters… Er zitten een paar Nederlandse kinderen in, een paar Antilliaanse, en de rest is allemaal volgens mij iets wat daartussen zit (half Colombiaans, half Venezolaans, half …). Lekkere culturele mix dus J. Ik werd ook gelijk leuk ontvangen door een meisje: “Mijn oma zegt jij bent een Makamba girl” (Makamba is hier het scheldwoord voor blanke, vergelijkbaar met ‘neger’). Ik heb haar maar even gelijk uitgelegd dat dat een niet zo netjes woord is. Verder heb ik gelukkig in dat uurtje gelijk alle namen kunnen leren, dat vind ik heel belangrijk. Het was dit keer wel iets moeilijker met namen als Riangelo, Girshuen, Alyssa, Thais-Ann, Indigo, Xavier, Ashley, Nikka, Tiffany, Kathy, Silvan etc. Wat me ook opviel, is dat het een hele drukke klas is! Op de een of andere manier krijg ik het altijd voor elkaar om in dit soort klassen terecht te komen. Maar goed, hoe moeilijker hoe beter; daar leer je weer veel van. De eerste indruk van de school is in ieder geval erg leuk en goed.

’s Avonds hebben we een BBQ gehad bij de Rinkies. Aankomende week gaan ze een week op vakantie naar Florida en dan komt een ex-dolfijnentrainster (nu duikinstructrice), Evelien, in hun huis wonen, dus daar hebben we alvast kennis mee gemaakt op de BBQ. Was ook erg gezellig.

05.10.07

Vrijdagmiddag ben ik gaan lunchen met het team van Klein College op Mambo Beach. Het team gaat heel gezellig en vrij met elkaar om. Het zijn allemaal vrouwen in de leeftijd van 21 tot 38 jaar. Een gezellig kippenhok dus J. Na de lunch zijn we met z’n allen lekker op ’t strand gaan liggen.
Verder nog een leuk nieuwtje: ik ga waarschijnlijk dansles geven hier bij een dansschool!! Er is hier een grote dansschool op het eiland, Fina Dance Art School. Ze geven les in allerlei disciplines (jazz, modern, klassiek, salsa, yoga, callanetics, theater). Ik ga waarschijnlijk ADV-lessen (Algemene Dansante Vorming) geven aan kinderen van 4-6 jaar. Vrijdagmiddag had ik daar een gesprek en ze zag het wel zitten. De afspraak is nu dat ik 1 of 2 lessen ga geven en dan zelf ook 1 of 2 lessen gratis mag volgen (ik denk jazz en modern..). Aankomende week is het hier vakantie, dus na de vakantie ga ik een proefles geven en zelf wat lessen volgen om te kijken welke ik definitief ga volgen. Erg leuk dus!

En dan nog een nieuwtje: ik ga waarschijnlijk ook dansles geven op mijn stageschool! Omdat er in het onderwijs vaak geen tijd over is voor creatieve vakken als dans, muziek en drama, willen ze dat in de middaguren tegen betaling als workshop gaan aanbieden. Toen ik vertelde dat ik waarschijnlijk bij Fina zou gaan lesgeven, vertelde Mariska (onderwijskundig manager) dat ze nog iemand zochten voor dans voor de workshops; of ik dat niet wilde doen. Ze wilde er goed voor betalen, ook altijd mooi natuurlijk!

Verder heeft Robert het ook erg naar z’n zin op zijn stage. Hij heeft leuke collega’s en mag leuke dingen doen. Hij wordt heel erg vrij gelaten in wat hij wil doen. Naast het filmen van en het snorkelen met de dolfijnen, mag hij o.a. ook een instructiefilmpje voor dolfijnenduikers en commercials gaan maken.

Zoals jullie horen, vermaken we ons dus wel prima. Zondag en maandag heeft Robert twee vrije dagen, dus dan kunnen we weer lekker samen wat leuks gaan doen.

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marlou schreef:

  Hey Chantal,
  Wat fijn dat je stageplek er goed uit ziet en dat je gezellige collega’s hebt.
  Krijgt trouwens de groeten van Annemieke en Riekje.
  Stoer die danslessen 🙂
  Hier in NL is alles goed.
  Mail je nog wel!
  Groetjes Marlou

 2. Joop schreef:

  Lekker zo’n vakantie of is het stage?
  De foto’s zijn ook mooi op veel plezier samen.

  Groetjes PAMA

 3. Dafne schreef:

  He Chanty!!

  Superleuk dat je ook dansles mag gaan geven! En lijkt me echt leuk om in zo’n gemixte klas les te geven 🙂
  Klinkt allemaal echt gezellig, Volgens mij is het echt super daar 🙂
  Geniet er maar lekker van!!
  (en groetjes aan Robert!)

  Liefs xxDafne

 4. Doris schreef:

  Hey Chant!
  Klinkt goed allemaal! En echt super dat je dansles kan gaan geven,
  als je nog ADV-ideeen nodig hebt dan roep maar!
  Have fun,
  xx Doris.

 5. Veronie schreef:

  Heej Chantal,

  ik heb net jou verhaal even doorgelezen, het klinkt allemaal echt super leuk en gezellig daar, volgens mij vermaak jij je wel, nog ff lekker een week vrij en dan pas stage, wij zijn hier al begonnen met de stage(die van mij is overigens echt super leuk 😀 )
  nou veel plezier daar nog en succes met je stage..

  groetjes Veronie

 6. Rianne schreef:

  Aaaah..ben echt jaloers…als ik die foto’s zie is t net als of k er weer even ben!! zal je ff helpen met happy hours…haha…dinsdag is ai caramba (weet niet of k t goed schrijf) zit in otrabanda aan de kade geloof van 9 tot 10 en ook bij mambo is film avond, erg leuk groot film scherm vanaf je ligbedje fil kijken, woensdag is geloof ik ladies night bij zanta, donderdag van 10 tot 11 Cinco..erg leuk..zit naast de kazerne waar ik mijn stage heb gedaan. Een bij de heeren is soort salsa avond erg leuk. Vrijdag einde van de middag ook wet en wild. Zaterdagavond = mambo avond!! en verder moet je de kpasa in de gaten houden, is zo’n gratis foldertje (lang formaat), daar staan alle feesten e.d. in. Hou ook mambo in de gaten, erg leuke optredens daar, ik heb guus meeuwis gehad. Nou je hoeft je iig niet te vervelen….nadeel is dat je s ochtends altijd zo brak op je stage komt…haha…nou mn verhaal is inmiddels al weer veel te lang geworden!! geniet er van..enne..,.niet te veel drinken he 😉

  liefs rianne

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s