Big Island


Hawaii bestaat uit meerdere eilanden, waarvan Oahu, Big Island, Maui en Kauai de grootste en meest populaire zijn. We kunnen dan ook niet goed kiezen welke eilanden we na Oahu nog willen zien, want elk eiland heeft weer iets bijzonders. We kiezen voor Big Island. Niet alleen omdat dit eigenlijk het échte Hawaii is, maar ook omdat er een actieve vulkaan op het eiland is en we hopen de oranje gloeiende lava te kunnen zien. Eilandhoppen per boot kan hier niet, dus vliegen we in 45 minuten van Oahu naar Big Island.

Meest deprimerende punt

We komen aan in Kona aan de westkust, het meest toeristische stadje van het eiland, met wat winkels en restaurantjes langs de kust. Het centrum bestaat uit één straat dus hebben we het ook al snel weer gezien.

Omdat in Kona de goedkoopste slaapoptie 300 dollar per nacht kost, kiezen we voor de andere stad op het eiland aan de oostkust, Hilo. Maar zoals de naam van het eiland al doet vermoeden, is Big Island groot, en ligt Hilo aan de andere kant van het eiland op een kleine twee uur rijden. We besluiten er in ons schattige Chevrolet Sparkje via de zuidkust heen te crossen, zodat we onderweg nog wat strandjes mee kunnen pakken. Maar vanwege de vulkanische aard van het eiland, zijn die er nauwelijks en is het vooral één lange rotskustlijn. Niet erg, want het gaat regenen dus strand zit er vandaag toch niet in. We rijden door naar het meest zuidelijke punt, South Point, wat ze beter het meest deprimerende punt van het eiland hadden kunnen noemen. Op een zonnige dag is het vast heel mooi, maar met de grijze wolken, witte zee, en zwarte rotsen die wij zien, zou je bijna denken dat je camera kapot is en alleen nog zwartwitfoto’s maakt. Als het even droog is, verschijnt er wat kleur, maar past het uitzicht op de kustlijn meer in een reismagazine over Schotland dan over Hawaii. Weer even een reality check: zijn we echt op Hawaii? Dit eiland was toch het échte Hawaii?! Blijkbaar nog steeds niet zoals wij het ons voorgesteld hadden..

Op een actieve vulkaan

De volgende dag is het zonnig dus besluiten we de dag te besteden in dat waar we voor gekomen zijn: het Volcanoes NP. We rijden de crater rim drive af langs de krater van de vulkaan Kilauea, waar we bij de lookout een eerste zicht hebben op de enorme Halemaumau krater, waar de stoom als een enorme witte wolk bovenuit komt.

Ook stoppen we bij de Steaming vents, waar je de hete stoom uit de aarde ziet komen, en de zwavel goed ruikt. Raar idee dat je op een actieve vulkaan staat! Gelukkig was de laatste grote uitbarsting in 2018..

Omdat de weg verder afgesloten is, rijden we een stuk de andere kant op langs de krater, waar we vanaf andere lookouts nog beter de krater in kunnen kijken.

Bij de laatste lookout zien we op de bodem de gloeiende magma op de bodem oplichten die de aardkorst met oranje lijnen in stukken verdeelt. Af en toe zien we zelfs een klein ‘brandje’ van een magmagolf. Bijzonder om te zien! Ook al is het ver weg.

Daarna rijden we de weg af naar het zuiden naar de kust. Een eindeloze weg door de uitlopers van gestolde lava van uitbarstingen in de jaren ’70, ’80 en recenter. Bijzonder om te zien hoe de lavastromen zo de oceaan in liepen. Tijdens de rit worden we door de regen op zee ook nog getrakteerd op een mooie regenboog!

Het park is 24 uur per dag open dus hadden we bedacht om ook ’s avonds nog een keer terug te gaan om de gloeiende magma in het donker te zien. Maar ondanks dat het bijzonder was om te zien, vonden we het ook weer niet spectaculair genoeg om er ’s avonds nog eens 1,5 uur voor terug te rijden dus laten we het park verder voor wat het is.

Toch niet het échte Hawaii

De volgende dag regent het in Hilo, dus zit strand er wederom niet in. En aangezien het eiland op wat piepkleine zwarte zandbaaitjes na eigenlijk geen strand heeft, Hilo en Kona de enige stadjes zijn waar verder ook niks te beleven valt er slecht weer op komst is, en de natuur na uren rijden niet veel anders laat zien dan eindeloze zwarte lavavelden, hebben we Big Island na twee dagen eigenlijk wel weer gezien. We vragen ons af wat mensen doen die zeiden dat je je er wel een week kon vermaken?! Ons eiland is het in ieder geval niet. We hadden er eigenlijk vier dagen gepland, maar we besluiten de auto alvast in te leveren en door te vliegen naar het eiland dat ons het mooist lijkt: Maui!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ellie en Geer schreef:

  Jammer dat Big Island het ook niet was, en dan ook nog regen. Gelukkig geen uitbarsting….
  Maar hopen dat op Maui de zon schijnt en de palmen wuiven.
  Xx groetjes

 2. Joop Manuels schreef:

  Ja helaas niet volgens verwachting maar toch ook wel weer mooi maar bij mooi zonnig weer is alles beter. Fijne dagen nog.

  xxxPaMa

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s