Prachtig Praag


Na een kleine 2 uur vliegen komen we aan in dé stad van Europa: Praag. De stad waar Boedapest meets Moskou en Parijs meets Antwerpen. Europeser wordt het niet!

Met de bus en de metro reizen Suzan, Eva en ik naar ons knusse hotelletje in het centrum. We komen eind van de woensdagmiddag aan met regen, dus dineren we heerlijk in het La Loca en genieten ’s avonds van de spa in ons hotel. Sauna, jacuzzi, relaxstoelen, het lijkt wel een winters citytripje, ware het niet dat het hartje zomer is.

Donderdag verkennen we het nieuwe gedeelte van Praag, nové mesto. We wandelen o.a. langs het Nationaal museum, Dansende huis en de grote winkelstraat Wenceslausplein. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door lange, glimmende auto’s. De Praagse hippe versie van de toeristische paardenkoetsen. We lunchen met een typisch Praagse trdelnik (soort hoorntje met suiker en een vulling naar keuze), en proberen erachter te komen of het nou een tréddelnik, een truhdélnik of een troedelník is. We wandelen door naar het stare mesto, het oude gedeelte, en komen uit bij het Staromestske namesti, ofwel het oude stadsplein. Met de mooie herenhuizen, lijkt het een beetje op de pleinen in Antwerpen. In de gevel van het oude raadhuis zien we de beroemde astronomische klok, die niet alleen de tijd, maar ook de dagen en de maanstand aangeeft. We hebben onze aankomst toevallig goed getimed, want het is precies 14.00u, dus gaan de deurtjes van de klok open. Jezus en zijn apostelen komen tevoorschijn, en twee mannen aan de zijkant schudden hun hoofdjes. Het skelet houdt een zandloper vast en luidt de klok. Aan het eind van de klokslagen kraait er nog een gouden haan. Leuk schouwspel. We wandelen nog door Josefov, de oude Joodse wijk. Alle bezienswaardigheden zijn verzameld in het Joodse museum, waaronder de grote begraafplaats, de ceremoniehal en een aantal synagogen. Omdat het al laat is en de ceremoniehal gesloten is, besluiten we het museum over te slaan. We sluiten de dag af met een lekker diner bij de hippe tent Como.

Vrijwel elke Europese hoofdstad heeft zijn eigen rivier die de stad in tweeën splitst, en zo ook Praag. We steken de Moldau over en gaan naar de Praagse burcht. Hier bezoeken we o.a. de koninklijke tuinen, het koninklijk paleis, de Sint Vituskathedraal, de Sint Jorisbasiliek en het Gouden straatje met haar schattige kleine huisjes. Vervolgens verkennen we het pittoreske (maar in de zomer o zo drukke) Mala Straná, met de vele shops en restaurantjes. We komen uit bij de beroemde Karelsbrug, vol met mooie beelden. De brug en het uitzicht op allerlei gekleurde gebouwen en gouden koepeltjes doet een beetje denken aan Boedapest, maar door de vele portrettekenaars wanen we ons ook heel even in het Montmartre van Parijs. Eenmaal weer terug aan de andere kant van de Moldau, in het nieuwe stadsgedeelte, laten we ons verwennen met een heerlijke Thaise massage en traditionele Tsjechische goulash in een uitgehold brood; een gerecht wat ik nog ken van Moskou. ’s Avonds voelt Eva zich helaas niet zo lekker, dus besluiten Suzan en ik het Praagse nachtleven te verkennen. We wilden eigenlijk naar het Karlovy Lazne (een club met 5 verdiepingen), maar kunnen de verleiding van Café Macumba niet weerstaan. Een schattig salsacafé, waar we ons de hele nacht vermaken met onze nieuwe Mexicaanse en Cubaanse vrienden en de Cubaanse salsatechniek behoorlijk goed onder de knie krijgen.

Zaterdag pakken we de metro naar Karlín, wat volgens de boekjes een niet-toeristische, typisch Praagse wijk met hippe tentjes is. Helaas is bijna alles dicht en vinden we er niet heel veel aan. Als we tips aan de locals vragen, vertellen ze ons dat het meer een zakelijk district is en er daarom op zaterdag niet veel te doen is. Our bad. We gaan weer terug naar het oude stadsgedeelte, waar we onze laatste Tsjechische kronen besluiten op te maken. De Praagse kledingwinkels zijn in ieder geval weer heel wat leger, en onze handbagage koffertjes heel wat voller..

Onze conclusie: Praag is een prachtige stad, met niet heel veel bezienswaardigheden, maar wel prachtige straten, pleinen, huizen en kathedralen. Veelzijdig, het heeft van elke Europese stad wat. Goedkoop om te shoppen en eten, en de Thaise massagetentjes maken het geheel helemaal af. Een ideale stad voor een citytrip!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Ans & Joop Manuels schreef:

    Een mooie oude stad met veel gebouwen wel weer lang geleden dat wij er zijn geweest roept weer mooie herinneringen op.
    PaMa

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s