Port, Porto, Proost!


Woensdag begon ons avontuur naar Portugal, of zoals Younes zo mooi zei: 2 op reis!

Vanuit het vliegtuig zagen we meteen de reden van waarom Portugal de laatste tijd in het nieuws is: de bosbranden. ‘Gelukkig’ vlogen wij iets verder, naar Porto, een stadje in het noorden van Portugal. Dwars door de stad stroomt de rivier de Douro en de stad is gebouwd tegen de twee heuvels aan beide kanten van de rivier. Flink klimmen dus. We zijn begonnen met het bewonderen van de enorme brug die beide delen van de stad met elkaar verbindt, de Ponte de Dom Luis l. Het ijzerwerk deed ons erg denken aan de Eiffeltoren, wat dan ook niet zo raar bleek: de brug is ontworpen door een leerling van Gustav Eiffel.

Barok, Romantiek, Gotiek en Rococo
Aan de ene kant van de rivier ligt de wijk Ribeira: een levendige wijk met veel barretjes, terrasjes en smalle authentieke straatjes en mooie oude huizen aan het Praça da Ribeira. Iets noordelijker liggen de wijken Aliados, Batalha en Bolhao, waar we veel sightseeing hebben gedaan. We hebben vooral veel mooie oude gotische, romantische, barokke en rococo architectuur gezien in de vele kerken die in Porto bewaard zijn gebleven. De grote Sé (kathedraal) vonden we zowel van binnen als van buiten erg sober (lelijk?), in tegenstelling tot de prachtige kerken igreja de Sao Francisco en igreja de Santa Clara waar het al goud wat er blinkt was. Ook hebben we het typisch Portugese azulejos bewonderd: blauwwitte tegeltjes die met afbeeldingen een verhaal vertellen. Dit was vooral mooi terug te zien op de kerken igreja de Santo Ildefonso, igreja do Carmo, Capela das Almas en het treinstation Sao Bento. Verder zijn we langs Avenida dos Aliados, de winkelstraat Rua Santa Catarina, toren Torre dos Clérigos en de markt Mercado do Bolhao gelopen, waarbij we onderweg langs de prachtige livraria (boekhandel) Lello kwamen. Verder hebben we bij het Palacio da Bolsa (beursgebouw) een rondleiding gehad langs verschillende zalen, waarvan de ontvangstzaal in Arabische stijl, de salao Árabe, de mooiste was. Het deed ons erg denken aan het Alhambra in Granada. Helaas mochten we hier geen foto’s van maken.

Port
Natuurlijk kon een verblijf in Porto niet achterblijven met waar het eigenlijk allemaal om draait in deze stad: de port! Aan de ene kant van de rivier, in Vila Nova do Gaia, staan veel porthuizen, waarvan de namen al vanaf de wijk Ribeira glanzen in de zon: Offley, Sandeman, Calem en Ramos Pinto. Ook bij de rivier de Douro kun je de typisch Portugese rabelo’s niet missen, welke gebruikt werden om de vaten port over de Douro te transporteren naar de porthuizen in Porto. Wij zijn naar Taylor’s, één van de oudste porthuizen, gegaan. Hier hebben we een – helaas Franse, want het was de laatste van de dag – rondleiding gekregen door de portkelders. Veel van het hele proces hebben we dus niet begrepen, maar aan het eind konden we wel drie soorten port proeven. We vonden het best lekker, vooral de meest donkerrode. Enigszins aangeschoten van al die sterke port-shotjes liepen we weer naar de wijk Ribeira, waar we met uitzicht op de verlichte brug heerlijk gegeten hebben.

We vonden Porto een leuk, authentiek stadje met mooie uitzichten, maar na twee dagen hebben we ook alles zo’n beetje wel gezien. Morgenvroeg pakken we de trein naar Lissabon, kijken wat ons daar te wachten staat!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. PaMa schreef:

    Jullie vermaken je best zo te zien, mooie foto’s.
    PaMa

  2. ellie en geer schreef:

    Hoi 2 op reis. Gezellig samen in Portugal. Ziet er goed uit. Ben trouwens dol op port!!!! Veelplezier.

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s