Het andere Rome


Forum Romanum

Toen ik afgelopen januari naar Rome ging, wist ik nog niet dat ik in augustus op de Honours Academy aangenomen zou zijn en op studiereis naar Rome zou gaan! Dat wordt dus alweer de tweede keer dit jaar, maar nu met een heel andere insteek en vooral een ander klimaat! Voordat we op studiereis gingen, kreeg elke student een onderwerp toegewezen. In mijn geval was dat de Thermen van Diocletianus. De opdracht was: verdiep je in het onderwerp en geef in Rome een drie uur durende rondleiding aan je medestudenten. Wat? 3 uur? Pff, dat betekende dus een aantal boeken over de Romeinse badhuizen en keizer Diocletianus mee in m’n backpack naar Indonesië. Zo gezegd, zo gedaan.

Rondleiding
De eerste ochtend in Rome kregen we een rondleiding van professor Moorman, archeoloog. Hij heeft ons een gedeelte van de stad laten zien en ook veel verteld over de architectuur. ’s Middags hadden we vrij om naar de locatie van onze eigen rondleiding te gaan en de rondleiding voor te bereiden. In mijn geval hield dat in met wat kaartjes en plattegronden van hoe het thermencomplex er in de Romeinse tijd uit heeft gezien uitvogelen waar die plekken nu nog te vinden zijn op de huidige stadsplattegrond. Een gedeelte van het oorspronkelijke complex staat nog overeind, maar over een ander gedeelte is de kerk Santa Maria degli Angeli e dei Martiri gebouwd. In het ontwerp van de kerk is de vroegere structuur van het badhuis nog te vinden. Eenmaal alle details die ik in de boeken had gelezen in de werkelijkheid gevonden te hebben, en na nog wat laatste termen als frigidarium, tepidarium en caldarium uit m’n hoofd geleerd te hebben, kreeg ik steeds meer zin in mijn eigen rondleiding!
De volgende dag was ik meteen aan de beurt en heb ik mijn drie uur durende rondleiding gegeven. Ik kreeg goede feedback van mijn toehoorders dus het is me gelukt! Ik heb zelfs nog even getwijfeld of ik niet gewoon reisleider zal worden..

Het andere Rome
Waar de anderen de hele week nog aan het stressen waren voor hun eigen rondleiding, kon ik lekker ontspannen genieten van al het andere moois dat ik nog te zien kreeg. Naast de gebruikelijke trekpleisters als het Forum Romanum/ boog van Constantijn en St. Pieter in Vaticaanstad, heb ik onder andere ook rondleidingen gekregen in Mussolini’s Foro Italico met het Stadio Olimpico, de havenstad Ostia Antica, de wijk Testaccio en  de St. Jan van Lateranen en de heilige trappen. Ook hebben we van een Nederlandse vrouw die als persvoorlichter in Vaticaanstad voor de paus werkt een rondleiding gekregen in de Friezenkerk. Toch dingen die je als doorsnee toerist niet zo snel bezoekt in een stedentripje..

Ik vond alles erg interessant, maar met temperaturen van – niet overdreven – ruim 40 graden kon ik helaas niet altijd mijn hoofd er goed bij houden. Het was verschrikkelijk heet en soms bijna niet vol te houden, maar al met al was ik blij dat ik Rome nog eens in een zonnige context heb gezien in plaats van in de regen zoals in januari.

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s