Kuching, Bako NP en Satang Island


Satang Island, zonsondergang

Dinsdag zijn we Kuching gaan verkennen. Kuching betekent ‘kat’ en dat werd wel duidelijk, want door de hele stad staan grote en kleine standbeelden van katten. Kuching heeft ook een Chinatown, dus daar zijn we weer wat tempels binnen gewandeld en hebben we weer lekker geluncht. Toen we het hotel binnenliepen, zagen we daar meteen twee oude bekenden: Tanne en Guido van de jungletrekking! We hebben gelijk plannen gemaakt om weer samen iets te gaan doen, namelijk naar het schildpaddeneiland Satang Island. Op dit eiland komen reuzenschildpadden ’s nachts aan land om hun eieren te leggen in het zand. Vervolgens graven rangers deze eieren op, graven ze opnieuw in het zand in beschermd gebied, en zetten de schildpadjes uit de uitgekomen eieren weer uit in zee. Dit doen ze omdat schildpaddeneieren een delicatesse zijn en de eieren anders ’s nachts worden gestolen en de schildpaddenpopulatie zo dus in gevaar komt.

Bako National Park
Woensdag zijn we samen met Tanne en Guido naar het Bako National Park gegaan. Hier hebben we twee jungletrails gelopen. De eerste leidde naar een moeras met allemaal krabben en uitzicht op zee, en de tweede naar een idyllisch strandje. Hier hebben we even lekker uitgerust van al het lopen en klimmen, en vooral ook onze kleding laten drogen van al het zweten. De luchtvochtigheid op Borneo is enorm hoog, dus na 1 stap lopen de straaltjes al naar beneden..
Hier hebben we ook nog longtail makaken en neusapen gezien. De makaken zie je overal dus dat is niet zo bijzonder, en ze zijn nog vervelend ook. Ze zijn agressief, vallen je aan als je te dichtbij komt en jatten alles wat los en vast zit. De neusapen daarentegen waren wel heel leuk. Ze hebben een hele grote gekke neus en een dikke buik en worden orang Belanda (Nederlandse man) genoemd, omdat ze ze destijds vonden lijken op Nederlandse mannen… Niet echt een compliment dus.

Op zoek naar Mr. Abul
Donderdag vertrokken we met z’n vieren met de taxi naar Telaga Air, een klein dorpje aan de kust. Hier zou Mr. Abul (de eigenaar van het schildpaddeneiland) ons op komen halen. We hadden geen idee wie het is, maar we moesten in het dorp maar naar zijn naam vragen, had hij aan de telefoon gezegd. Het was dus even spannend of we wel werden opgehaald, maar na een half uur kwam er inderdaad een speedboot aan om ons op te halen. Er gaan ook wel allemaal tourtjes naar een schildpaddeneiland, maar dat kost ruim 100 euro pp voor 1 nacht, en dan sta je met 20 toeristen om één schildpad heen, en bovendien moet je dagen van tevoren een permit aanvragen bij het Marine Park, omdat het een beschermd gebied is. Daar hadden we dus geen zin in, dus hebben we het geprobeerd zelf te regelen. Dat was nog wel lastig, want op internet hadden we de naam ‘Abul’ gevonden en vervolgens hebben we geprobeerd zijn telefoonnummer te achterhalen. Bij het toeristeninformatiecentrum wilden ze het niet geven en zeiden ze ineens dat ze hem niet kenden (terwijl ze net nog naar hem gebeld hadden toen we nog deden alsof we geïnteresseerd waren in een duur georganiseerd tourtje..). Geen enkel bureautje had het nummer of wilde het geven en uiteindelijk zijn we bij een eigenaar van een hostel beland, waarvan de moeder van de eigenaar ons verhaal aanhoorde, zelf ging bellen naar het toeristeninformatiecentrum, en vervolgens wél het nummer kreeg… Dus zo hebben we Mr. Abul opgebeld en gevraagd of we een nacht op zijn eiland mochten doorbrengen om de schildpadden te zien, en dat mocht (voor 40 euro pp voor één nacht)!!

Satang Island
Het eiland was echt prachtig en wij waren samen met vier rangers helemaal alleen op het eiland! Er was dan ook helemaal niets, behalve een primitief hutje met een matras op de grond waar wij sliepen. We moesten zelf ons eigen eten meenemen, maar met chips, koekjes en kant-en-klare noodles kom je voor twee dagen een heel eind..
’s Middags hebben we lekker op het strand gelegen, melk uit een verse kokosnoot uit de boom gedronken en ’s avonds zelf een kampvuur gemaakt, aangezien het pikkedonker was!
Rond elf uur kwam een ranger naar ons toe en vertelde dat er een schildpaddennest was uitgekomen!! Wel 50 kleine schildpadjes, en hij vroeg of wij ze wilden uitzetten in zee!! Echt supergaaf om te doen!! Ze zijn nog zo klein en schattig, als je bedenkt wat voor een joekels het nog worden. Helaas worden ze ook veel opgegeten door vissen/haaien en vogels, dus van degene die wij hebben uitgezet, zullen er volgens de ranger maar ongeveer drie het overleven…

De ‘bevalling’
Daarna zijn we naar bed gegaan en om half 5 ’s nachts werden we weer gewekt door een ranger, want er was een schildpad aan land gekomen om haar eieren te leggen! Wij dus gauw er naartoe en ja hoor, daar lag ie in een door haar zelf gegraven kuil.. Zo gaaf om te zien! Gelukkig storen we ze niet, want schildpadden schijnen helemaal in trance te zijn als ze hun eieren leggen. Je kon ze er zo één voor één zien uitkomen.. En vervolgens gooide de schildpad al het zand er weer overheen en ging weer terug naar zee. Wij mochten de kuil weer open graven en alle eieren er weer uithalen en tellen, en vervolgens weer een nieuwe kuil graven in het beschermde stuk, om ze daar weer in te leggen, zodat ze ongeveer twee maanden later veilig kunnen uitkomen. Zo mooi om te doen. Toen we net klaar waren, wilden we weer naar bed gaan, maar toen kwam er weer een schildpaddennestje uit die we uit mochten zetten! En toen we dáár mee klaar waren, kwam er nog een schildpad aan land (jaja, die schildpadden houden je wel bezig..)! Ook hier weer ademloos staan kijken naar het prachtige tafereel. Het werd alleen wel zielig, want de schildpad had een beetje een diepe kuil gegraven en kwam er zelf niet meer uit! Je kon haar echt horen zuchten en steunen, en tussendoor viel ze even in slaap om weer op krachten te komen. Het is letterlijk een zware bevalling voor zo’n beest en je zag echt dat ze helemaal uitgeput was, zo zielig.. Maar we mochten haar niet helpen en na ongeveer een uur kwam ze er dan eindelijk zelf uit. Helemaal uitgeput, en stukje voor stukje met tussendoor rust, ging ze weer terug naar de zee. De zon kwam al op, de lucht kleurde roodroze en daar ging ze… dag lieve schildpad!

Naast de berg en de jungletrekking waren de schildpadden echt weer een nieuw hoogtepunt van de reis!
Vrijdag zijn we gauw weer teruggegaan naar het land, want er zaten enorm veel zandvlooien op dat eiland (niemand loopt daar op het zand, dus alle eitjes die normaal kapot getrapt worden, komen daar allemaal uit) en Chantal zat alweer richting de 100 jeukende bultjes van zandvlooien, dus gauw weer terug.

Kookcursus
Zaterdag hebben we definitief afscheid genomen van Tanne en Guido (dachten we, want we kwamen ze twee dagen later in Singapore alwéér tegen!) en zijn we een kookcursus gaan doen. Eerst met een junglemandje om onze nek naar de grote zaterdagmarkt om alle groenten en kruiden in te kopen en daarna gingen we aan de slag. We hebben geleerd hoe we een echte rode curry moeten maken en hoe je een ananas op de juiste manier schilt. Ook hebben we nog een groentegerecht gemaakt en een Maleisisch nagerecht met kokosmelk. En daarna mochten we uiteraard alles zelf opeten en hebben we ons drie keer in de rondte gegeten, en dan nóg bleef meer dan de helft over (gelukkig geven ze alles wat over is altijd aan de buren..).
We hebben veel geleerd van de kookcursus, maar weten niet of we dit in Nederland nog een keer gaan nadoen, want de curry smaakte heerlijk maar was wel erg veel werk…

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Pama schreef:

  Wat is de natuur toch mooi en heerlijk rustig vertoeven op zo’n eiland.
  Wel apart zoals dat gaat met die schildpadden.
  Succes met jullie laatste dagen daar geniet er nog van.

  Groetjes
  Pama

 2. Rob Haenraets schreef:

  Hallo,

  Ik ga samen met mijn broer en een vriend komende zomervakantie naar o.a Kuching Borneo. Nu we dit verslag hebben gelezen zouden we erg graag naar het Satang Island gaan. In het verslag vertel je dat je ene mr. Abul hebt gecontacteerd om deze trip te kunnen maken. Heb je toevallig het nr nog van Mr. Abul of heb je een tip hoe wij aan dit nr kunnen komen?

  Alvast bedankt voor het leuke verslag!

  Mvg,
  Rob Haenraets

  1. Femke Broere schreef:

   Hoi Rob,

   Ik ga ook naar Borneo deze zomer en wil ook graag naar Satang Island. Ik heb al informatie nagevraagd voor een adoptieprogramma voor 4 dagen. Dit kost wel 500 euro ongeveer en vind ik dus te duur. Nu wil ik ook graag voor 1 nachtje er naar toe. Wat toevallig! Misschien komen we elkaar daar nog wel tegen.

   Groetjes,

   Femke

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s