Taman Negara


Het oudste regenwoud ter wereld

Maandag zijn we na een busrit van zes uur aangekomen in Kuala Tembeling, en na een boottocht van drie uur in Kuala Tahan, een dorpje in Taman Negara. Taman Negara is met 130 miljoen jaar het oudste regenwoud ter wereld. De boottocht was erg mooi en onderweg zagen we makaken, tropische vogeltjes, otters en waterbuffels. Helaas kwamen we onderweg een kapotte boot tegen, die we gingen helpen, maar waardoor wij ondertussen ook een uur stil stonden. Toen we na ruim 4 uur met een houten kont van het houten bootje aan waren gekomen en wilden gaan eten, zagen we naast het pad een zwarte slang heel langzaam richting een kikker glijden en aanvallen, en vervolgens helemaal opeten. Oke, we zijn in de jungle!

Jungle nightwalk
’s Avonds zijn we een jungle nightwalk gaan doen, waar we in het schijnsel van onze zaklamp heel wat insecten hebben gezien: enge tarantula-achtige-spinnen, 20 cm lange duizendpoten, reuzemieren die een gat in je vinger kunnen bijten en ook nog een glimworm.

Canopy walk en rapid shooting
Dinsdag zijn we ’s ochtends een jungle trekking gaan doen, wat 1,7 km omhoog en 1,7 km naar beneden inhield. Vooral de tocht omhoog was erg zwaar en het zweet liep werkelijk als met stralen langs ons lichaam. Eenmaal boven konden we eigenlijk niet meer, dus dat was even goed om te beseffen wat ons nog te wachten staat bij het beklimmen van de berg in Borneo, aangezien dit nog maar een kwart was van die tocht.. Maar goed, zo trainen we onze conditie alvast goed.
Vervolgens zijn we de canopy walk gaan doen; een paar touwbruggen in de toppen van de bomen. Helaas was de helft gesloten voor renovatie dus konden we maar een paar bruggen op, maar dat was ook genoeg. Robert kreeg spontaan hoogtevrees en was blij toen hij er weer af was, maar het uitzicht zo hoog in de bomen naar beneden was erg mooi.
’s Middags hebben we een rapid shooting gedaan. We hadden geen idee wat het inhield, behalve dat het iets met een boot zou zijn. De gids had gezegd “Prepare to get wet”, dus we dachten dat we misschien wat spetters van het water over ons heen zouden krijgen. Maar de rapid shooting hield in dat je met twee longtailboten keihard over de rivier gaat varen, om beurten langs elkaar heen vaart en de andere boot dan zijn peddels in het water steekt, wat een enorme golf van water over jouw boot heen veroorzaakt. En dat zo’n 20 keer achter elkaar, dus je begrijpt dat we helemaal doorweekt waren. Na die tocht kwamen we aan bij het Orang Asli Village, een dorp van een stam die in het regenwoud leeft. Een paar mannen lieten ons hier zien hoe ze een vuurtje maken en van hout en andere natuurlijke materialen gifpijltjes voor in de blowpipe maken. Vervolgens mochten we zelf ook nog even met de blaaspijp proberen te schieten, en Chantal kreeg het zowaar voor elkaar om als enige, in één keer, in de roos te schieten! De prijs was een overnachting in de hutjes van de stam, maar dat heeft ze maar afgewezen haha.

Te toeristisch
En met al die activiteiten eindigde onze jungletocht alweer, maar het is ook genoeg geweest. Het is enorm toeristisch en we hebben bijna alleen maar Nederlanders gezien. Ongelooflijk hoe dit volk zich verspreidt over de hele wereld, je komt ze overal tegen. De rapid shooting was na 10 minuten eigenlijk alleen nog maar leuk voor de kids in de boot en zo’n Orang Asli dorp is natuurlijk ook één grote toeristische attractie geworden aangezien elke dag honderden verzopen katjes vanuit de rapid shooting hier een bezoek brengen. Maar ach, op Borneo gaan we nog genoeg jungle zien en dan ook echt back to nature, dus dat komt helemaal goed!

Woensdag gaan we verder naar Pulau Perhentian, twee eilandjes voor de oostkust in het noorden. We gaan naar het kleinste eiland, want dat schijnt wat meer een ‘backpackers’-sfeertje te hebben, dus we hebben weer wat Bounty-stranddagen in het vooruitzicht!

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Bob schreef:

  Zo dat had ik je gezegd heh Robert, dat dat zwaar zou zijn! Hahaha gelukkig kom je er nu zelf ook achter 😉 Mooi die 2e foto van het onderste rijtje! Die spin vind ik wel heel eng hoor, die zou ik liever niet tegenkomen ‘snachts met een zaklampje lopend door de jungle! Geen ijsberen tegengekomen?

  Nou veel plezier maar weer op jullie volgende lokatie!

 2. Pama schreef:

  Ziet er allemaal spannend en vermoeiend uit maar wel mooi en een belevenis.
  Moeten jullie in Borneo nog hoger?
  Veel plezier en succes en tot de volgende ronde.

  Pama

 3. Niels en Laura schreef:

  Wat een mooie verhalen weer! Helaas kunnen we de foto’s niet goed bekijken, omdat het internet overal veel te traag is. Dus als wij thuiskomen kunnen we ook nog even met jullie foto’s nagenieten voordat jullie terug zijn.
  De jungle verhalen klinken allemaal bekend, zo vermoeiend in de hitte! Het is even afzien, maar we vonden het zeker de moeite waard. We zijn benieuwd wat jullie op Borneo allemaal nog tegen gaan komen.
  Vervelend trouwens van die bedbugs, ik (Laura) zou ook echt weigeren daar te gaan slapen hoor. Geniet ervan want voordat je het weet zit het er alweer op. Wij beginnen nu met aftellen van onze laatste week 😦
  Tot hoors!
  Liefs Niels en Laura

 4. Patricia schreef:

  Oh jullie zijn er al geweest haha (zie vorige reactie…) Wat een heftig verhaal, wat ontzettend mooi maar wel vermoeiend! Groetjes Patricia

Reageren?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s